Akkerbouw

Foto & video 8 reacties

Grote machines in Hongarije

De Belg Patrick Feliers boert al 14 jaar in Hongarije. Hij heeft een bedrijf in Hatvan, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Boedapest.

Foto

 • Naast de akkerbouwtak – aardappelen, korrelmais, tarwe en gerst – importeert hij landbouwmachines en groenten. Lang niet alle importmachines zijn rechtstreeks inzetbaar op de veelal zware Hongaarse kleigronden. Feliers probeert ze daarom eerst uit op zijn eigen akkerbouwbedrijf. Bekijk de foto’s en lees de ervaringen van deze akkerbouwer. Dat niet alle machines goed werken, blijkt wel bij deze 4 meter brede ganzevoetcultivator. De ganzevoeten werken in de zware klei grote brokken grond naar boven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het vormt daarnaast een zware belasting voor de trekker. Volgend jaar wil Feliers de ganzevoeten vervangen door S-tanden. Tot die tijd kan de machine natuurlijk ook als frontgewicht dienen.

  Foto's: Patrick Feliers, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Feliers heeft de ganzevoetcultivator ook gebruikt in combinatie met de RSF 2000-rijenfrees. Ook dan blijkt dat de cultivator te veel grote brokken naar boven werkt. De akkerbouwer verwacht dat dit volgend jaar met de S-tanden beter gaat.

 • De akkerbouwer bouwde zelf een Farmflex-rubberrol op de RSF 2000-frees. Toch werkt de machine als zaaibedfrees niet optimaal. De werkdiepte is te beperkt en de grond breekt niet genoeg, zodat er te veel kluiten overblijven. Als aanaarder voor de beddenteelt geeft de frees een beter resultaat. In 2008 past Feliers de kappenvorm aan om de machine te optimaliseren voor de beddenteelt.

 • Enthousiaster is de Belg over deze zogenaamde ‘groene ploeg’ van de Franse machinefabrikant Perrein. Volgens Feliers de ideale machine voor ploegloos boeren. De ondergrond wordt omgewoeld zonder de bovengrond veel open te halen.

 • Een ander pluspunt van de machine vindt Feliers de gekartelde schijven. Deze zorgen dat de plantenresten niet haperen aan de tanden en versnipperd worden. De machine is dus eigenlijk diepwoeler, ploeg en schijfeg ineen. De machine is 4 meter breed en weegt 2 ton.

 • Feliers bezocht 2 jaar terug een beurs in Argentinië en zag daar deze getrokken cultivator van het merk Dancar. Hij besloot de 6,30 meter brede machine te importeren.

 • Van de Franse machinefabrikant Reliqieux importeerde de akkerbouwer deze 6 meter brede zaaibedcompactor van 5500 kilo.

 • In Hongarije kunnen machines niet onbewaakt achterblijven op het veld. Iedere avond worden de combines verzameld om bewaakt te worden. Tegen brandgevaar wordt met de ploeg rondom een snede geploegd.

 • De drijfmestwetgeving in Hongarije loopt volgens Feliers 20 jaar achter. Injecteren hoeft nog steeds niet. Wel moet de mest binnen 72 uur zijn ondergewerkt. Deze drijfmestwagen heeft een tankinhoud van 20 kuub.

 • De zware Hongaarse kleigrond ploegt de akkerbouwer in het najaar. Hij gebruikt dan een vijfschaarploeg van het Belgische merk Steeno. Het lukt hem om 1 hectare per uur om te leggen. Hiervoor moet hij 7,1 km/uur rijden, dit kost 20 liter gasolie.

Karin Oonk-Nooren

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jos

  mooi toch dat deze Belgische boer met machines van Belgische merken (Dezeure, Steeno) zijn akkers in Hongarije beboert!
  Veel succes ginder!
  grtn, Jos

 • no-profile-image

  Jo

  Hallo Patrick,

  Ik hoor dat er in Hongarije nog goede grond met gebouwen op mooie plekken te koop is voor een prijs die maar een fractie is van de Nederlandse. Klopt dit?

  Groeten, Jo.


 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Beste Jo,

  Er staat veel te koop in Hongarije .
  MAAR WAT?
  Goede zakens zijn hier niet te koop .
  Landbouwgrond :
  Vrije grond met gouden bodempunten boven de 28(basisgrens voor betere grond) is zeldzaam.
  >>Maar nog even wachten , met de maleise ( ongunstige klimaattoestanden(bv 3 zomerweken boven de 42 graden) , mazoutprijs, hoge meststofprijzen)in de akkerbouw komt die er wel .
  Maaar als Hongaren er niet aan uit kunnen en stoppen zal het een buitenlander op vandaag ook niet lukken op de gestopte site .
  DAT VERGEET MEN WEL EENS!!!
  Hongaren zijn nu ook van gisteren niet nieuw! Ze kunnen nog altijd beter omgaan met het extreem klimaat als wij .
  Agrarische gebouwen :
  Goede schuren krijgen veelal een industriele bestemming .
  Varkens,kippen,melkveebedrijven :
  Als er dan goede te vinden zijn zal dit gigantisch duur zijn.
  of ze goed of slecht zijn Altijd te koop om reden nodige aanpassingen niet realistisch zijn in de huidige Europese prijzendeep .
  Wie investeerd er bv nu 1 miljoen euro (en een bankrente van 12%) in een drijfmestsystemen voor een varkensbedrijf van bv 6000 vleesvarkens , dit in een land waar geen slachtkapaciteit meer is?
  Immo huizen :
  Budapest regio: Duurder dan Brussel
  boerebuiten : mischien wel goedkoop maar wat ben je met een huis gebouwd zonder fundatie op blote grond al dan niet beplijsterd met stro enwat men een mix van leem en gips kan noemen .
  Starten alhier ?
  Volgens mij te laat.
  Beste periode was rondom 1995-97
  Was stabilisatieperiode van de forint ten opzichte W Europese munten , en periode waar de aankoopprijzen nog Oost-Europees waren .
  Groeten

  Patrick

 • no-profile-image

  Freek

  Om die frees met rol hetzelfde te laten doen als met de aanaardkappen moet je een egalisatieplaat monteren om grond vast te houden. Met alleen die rollen is zo'n frees de grond te snel kwijt, vooral de grove kluiten schieten als eerste naar achter. Grond vasthouden en zorgen dat de tanden er door heen roeren werkt net anders om, dan gaat de fijne grond er eerst onderdoor en blijven de kluiten mee rollen.

 • no-profile-image

  Jo

  Patrick, bedankt voor je reactie over de grond- en gebouywenprijzen.
  Als ik echter op een site als <> kijk lijkt het erop dat je voor 10 tot 20 duizend euro plekken in Europa kunt bemachtigen die alleen als investering voor de toekomst z'n geld dubbel den dik waard moeten zijn... toch?

 • no-profile-image

  Patrick

  Beste Jo ,

  Die voorstellingen op MAHOG is wel een mooie voorstelling van meestal boerbuitenhuizen zoals ik reeds omschreef .
  Die grondstukken zijn allemaal gemakkelijk bouwgrond te noemen op een site , de kleine lettertjes op het desbetreffende gemeentehuis vertellen wel wat je er kan op bouwen >> een hondehok een kasteel of een tuinhuis ...!
  Ben niet naief maar ken ook blokken van 23 ha zogezegd industrieuitbreidingsgebied vraagprijs 42.000.000 huf niet slecht voor industriegrond die nog altijd industrieuitbreidingsgebied is.
  Wat er echter niet bijverteld word is dat in ongeveer 10 ha een netwerk ligt van gas en waterleidingen (dus niet op te bouwen) en in de resterende 13 ha een netwerk van electrische leidingen die allen hun eigen wetgeveingen hebben ... .

 • no-profile-image

  wouter

  Hoe zijn de graan opbrengsten daar eigenlijk geweest en hoeveel ha bewerk je ongeveer?
  groeten,Wouter

 • no-profile-image

  klaas

  wat is patrick zijn e mailadres?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.