Akkerbouw

Foto & video

Grond ontsmetten in januari

Normaal laat bloembollenteler en akkerbouwer Léon Wolters zijn bollenpercelen in de herfst of het voorjaar ontsmetten. Dankzij deze warme januarimaand kan het deze keer midden in de winter.

Foto

 • In het Limburgse Swalmen ontsmet Ger van Oijen van loonbedrijf Hermans uit Maasbree 7 hectare grond voor de teelt van gladiolen. Bloembollenteler en akkerbouwer Léon Wolters uit Vlodrop (L.) heeft het perceel gehuurd.
  In de herfst ontsmetten kon niet, omdat de huur toen nog niet geregeld was. In het voorjaar ontsmetten brengt Wolters in tijdnood, omdat na het ontsmetten de grond 3 weken moet blijven liggen. Een warme januari maakt het ontsmetten nu, hartje winter, mogelijk.

  Foto's: Fer Traugott, Tekst: Hilko Bos

 • De 3 meter brede Imants-spitmachine werkt de grond ongeveer 30 centimeter diep los. Het middel wordt door de grond gemengd en een aandrukrol zorgt voor een goede afsluiting van de bodem. Het middel, dat na toediening in gasvorm in de bodem aanwezig is, gaat dan minder snel verloren. Voor een goede verdeling van het gas mag de bodem niet te nat zijn. Voor een succesvolle behandeling moet de bodemtemperatuur tussen de 7 en 16 graden liggen.

 • Met de roterende spitmachine rijdt Van Oijen 3 kilometer per uur. Met draaien en vullen inbegrepen wordt in ongeveer anderhalf uur een hectare ontsmet. In 2007 heeft loonbedrijf Hermans ongeveer 200 hectare ontsmet.

 • Voor het ontsmetten gebruikt Wolters het middel Monam Cleanstart met de werkzame stof metamnatrium. De dosering op dit perceel is 300 liter per hectare. Afhankelijk van de aaltjespopulatie, het grondtype en de vochtigheid kan de dosering oplopen tot 750 liter per hectare. Een prijzige bewerking, want het middel kost €1,48 per liter.
  Wolters heeft de grond niet laten onderzoeken, maar laat de grond uit voorzorg ontsmetten omdat het Trichodorus-aaltje volgens hem eigenlijk altijd aanwezig is. Dit aaltje besmet gladiolen met het ratelvirus. Bovendien sluit ontsmetten verspreiding en besmetting met het Chitwoodi-aaltje uit

 • Het ontsmettingsmiddel wordt meegenomen op een wagen. Die kan Van Oijen aankoppelen achter de spitmachine. Zo kan alles in een keer mee.

 • Een computer regelt de dosering van het middel. Bij een veranderende rijsnelheid past de computer automatisch de dosering aan.

 • De fronttank heeft een capaciteit van 500 liter. Daarmee kan Van Oijen nu ruim anderhalve hectare ontsmetten. Bij hogere doseringen is een tank vaak niet voldoende voor een hectare.
  Voor de spitmachine staat een Case IH CVX 1135. De trekker uit 2005 heeft een vermogen van 101 kW (137 pk). Gps zit er nog niet op, dus recht rijden moet de chauffeur zelf doen.

 • Grond ontsmetten mag in de meeste gevallen alleen tussen 16 maart en 15 november. Voor een aantal teelten, waaronder bloembollen, is ontsmetten het hele seizoen toegestaan. Wel moet het gemeld worden bij de Plantenziektekundige Dienst (PD).

 • Afgelopen seizoen is op het perceel mais geteeld. Voor het spitten is geen voorbewerking uitgevoerd. Dat is niet helemaal ideaal, omdat gewasresten en een niet-vlakke bodem een optimale afdichting van de grond in de weg staan. Volgens Jaap Hermans, van Loonbedrijf Hermans, is op de Limburgse zandgrond ploegen met een vorenpakker de ideale voorbewerking. Omwille van de kosten wordt dit meestal achterwege gelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.