Akkerbouw

Foto & video

Fritesaardappelen inkuilen

Harry Kessels in Meerlo (L.) rooit zijn 9 hectare fritesaardappelen. Hij slaat de aardappelen op in een kuil. Bekijk de foto’s en zie hoe Kessels de aardappelen inkuilt.

Foto

 • Hans Kessels (52) heeft een akkerbouwbedrijf van 50 hectare. Hij teelt dit jaar 9 hectare fritesaardappelen op contract voor Oerlemans. De Asterixen gaan in de kuil en worden in december afgeleverd.

 • Kessels heeft de loonwerker ingeschakeld. Deze komt met twee getrokken bunkerrooiers en twee kipwagens van 18 ton. Na een dag rooien zijn de aardappelen eruit.

 • Normaal maakt Kessels de kuilen op een perceel verderop. Dit jaar lukt dit echter niet omdat de bieten er nog in zitten. Vandaar dat ’s ochtends een hoek van het perceel is vrijgerooid, daar waar de drie kuilen komen.

 • De kuil moet natuurlijk mooi recht komen te liggen. Vandaar dat de kippers altijd in dezelfde sporen naar de kuil toe rijden. Hier schept Kessels de sporen nog even vrij. De volgende kipper kan dan verder achteruit zonder aardappelen kapot te rijden.

 • Kessels geeft aanwijzingen aan de kipperchauffeur om zo ver mogelijk achteruit te rijden. Dit luistert nauw, anders krijg je nooit een mooie vlakke kuil. Daarnaast zitten alle kippers even vol. Ook noodzakelijk voor een regelmatige kuil.

 • Als de kipper op de goede plek staat, gaat de klep open. De aardappelen vallen rustig op de kuil. De kipper gaat langzaam omhoog. Pas als de kipper leeg is rijdt de chauffeur langzaam naar voren en gaat op weg naar de volgende vracht.

 • Het is de akkerbouwer gelukt. De kuil is inderdaad mooi vlak. In totaal worden de kuilen 35 meter lang en 9 meter breed. De aardappelen liggen zo’n 3 meter hoog.

 • Met zijn verreiker verzet de teler steeds de grote stropakken. Hiermee bakent hij de bult aan de zijkanten af. Eerder deed hij dat met kleine pakjes, maar die moest hij sjouwen. Nu doet de verreiker het zware werk.

 • Het rooien gaat ondertussen voorspoedig. Het enige nadeel van deze getrokken bunkerrooiers is dat ze niet rijdend kunnen lossen. Maar ach, het tijdverlies is gering. Gemiddeld is met drie keer lossen de kipper vol.

 • Een dag later, als de kuilen vol zijn, legt hij boven over de kuil ventilatieroosters. Dit is ook de reden dat de kuil vlak moet zijn. Anders komt er een knik tussen de roosters en ontstaat op die plek snel condensvorming met lekvocht als gevolg.

 • Over de roosters plaatst de teler een net. Dezelfde netten die ook in de bouw gebruikt worden als vangnet. Wel zo makkelijk bij het afhalen van het stro bij het opladen van de aardappelen.

 • Op het net strooit Kessels stro. Op iedere kuil komt 6 ton. De laag is ongeveer 40 centimeter dik.

 • Over het stro legt de akkerbouwer nog een laag landbouwplastic om de kuil tegen regen te beschermen. Onderaan de kuil legt hij het plastic vast met paardenmest. Dit broeit altijd lekker en beschermt de kuil tegen vorst.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.