Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Euromat droogt korrelmais

De familie De Boer in het Franse Lavit droogt de korrelmais op het erf met een Euromat-installatie terug naar 16 procent vocht. De compacte machine droogt telkens 15 ton mais met als brandstof dieselolie.

Foto

 • De Euromat-drooginstallatie is verrijdbaar, en wordt opgesteld bij de graansilo’s. De machine is het snelst te vullen via de vijzels vanuit de graansilo’s. Met een capaciteit van 1 ton per minuut is de installatie in een kwartier gevuld.

  Tekst en foto’s: Jan Job de Boer

 • Aan de achterkant van de 20 jaar oude machine zit een laadvijzel. Het laden van de korrelmais kan daarmee ook rechtstreeks vanuit de kippers.

 • De laadcapaciteit is dan echter niet meer van deze tijd. Het laden kost zo 40 minuten voor een charge van 15 ton.

 • Na het vullen start het droogproces. Eerst wordt de turbine, aangedreven door een 83 kW (110 pk) trekker, opgestart.

 • Deze drijft tegelijkertijd een aggregaat aan dat 380 en 220 V stroom opwekt. De krachtstroom is voor de brander, met de 220 V kan ’s avonds en ’s nachts de verlichting gedekt worden.

 • De brander meer in detail.

 • Als de brander aanslaat, is dat te zien op de meters in de schakelkast. Links de temperatuur van de brander die begrensd is op 115 graden. Midden onder de temperatuur van de massa in de drooginstallatie, die geregeld wordt op 55 graden. Rechts is de beveiliging van de brander die altijd 5 graden hoger ingesteld is dan de grenswaarde, dus hier op 120 graden.

 • Als de massa in de droger na 2 uur stoken op zo’n 40 graden komt, zijn de dampwolken indrukwekkend.

 • Na gemiddeld 3 uur stoken is de massa op temperatuur en begint het koelproces. De vlam slaat af, de massa wordt gekoeld met buitenlucht die de turbine door het graan jaagt.

 • Belangrijk is dat gekoeld wordt met droge lucht, het koelen kan dus niet of moeizaam bij mistig of regenachtig weer.

  Het koelproces kan ook in een aparte silo gebeuren. Dat levert een uur tijdwinst op.

 • Als het graan eenmaal afgekoeld is tot 20 graden, kan de drooginstallatie geleegd worden. De losvijzel gaat dan dwars op de machine.

 • Omdat de mais direct na koeling in de silo gaat, wordt gelost in een kipper. Deze is in feite een glijbaan. Via het graanluik wordt direct gelost in de vijzel.

 • Het lossen duurt een half uur.

 • Hier de binnenzijde van de drooginstallatie. Het ronddraaiende mes is duidelijk te zien, rechts de verticale vijzel die het graan weer naar boven werkt.

 • De machine in transportstand. De bovenste ringen kunnen zakken, de opstaande vijzel ligt plat bij transport.

 • Het drogen gaat vaak door tot laat in de avond.

  Lees ook de weblog over het werken met deze drooginstallatie »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen Heutinck

  Geachte redactie,

  Volgens mij kan het geen "brander" zijn die het droogt. Lijkt mij meer een soort grote fohn met gloeispiraal die de lucht opwarmt.
  (dit vroeg ik mij af in het kader van voederveiligheid en de mogelijkheid tot residuen van verbrandingsgassen (o.a. dioxine) in de mais)

  klopt dat?

  m.vr.groet,
  Jeroen Heutinck

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Jeroen ,

  Dat is wel een gewone brander !
  Alle merken steken branders bedoeld standaardtypes van grote merken(bv Lamborginni).
  Een vuur word geforceerd in een keramiekhuis
  Een ventilator stuurt de warme lucht in een geperforeerde buis in het midden van de trommel.
  Uitlaatgassen worden onmiddelijk buiten de brander (en de machine) afgegeven.
  Alle drogers werken op gecontroleerde hoge calorieontwikkeling door middel van branders , is heel nodig omdat je enkel en alleen met de hoogst opgewekte calloriewaarde economisch resultaat kan hebben bij het drogen .
  In Belgie worden bv in hoofdzaak met deze soortgelijke drogers gewerkt .
  Ik verkoop er (ESFOR) en heb ook een demo staan die al voor mijzelf droogde .
  Zelf drogen ?? een niet te onderschatten onderneming !!
  Loondrogen (bedoeld max 3% vochtdaling) icl kuisen of zelf drogen iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken wat het beste is , ik ben er alvast nog altijd niet uit !!
  Tractoruren(min 165PK)- tractormotorverbruik -energieverbruik droger-afschrijven droger(goede droger kost algauw 30-50.000 euro) werkuren.
  Deze mobile drogers hebben een kleine capaciteit tegen over grote stationaire drogers , met een in de buurt betekend dit afkappen en klaar is kees .
  Deze mobile drogers kunnen nooit een combaine volgen wat betkend dat een voorlopige tussenstockage nodig blijft .
  kenners raden zelfs aan de mais in een buitensilo eerst enkel dagen te laten opwarmen zodanig de natuurlijke opwarming van het graan bijdraagt minder energie te verbruiken bij de geforceerde opwarming . • no-profile-image

  Ed Bakker

  Een droger is het schoonst op aardgas of propaangas. Diesel of bunkerolie geeft een geur aan de te drogen granen. Ook verkort diesel de levensduur van de droger. De vlam van olie is namelijk zwavelhoudend en vreet het metaal aan.

  De getoonde droger is wat wij hier een batchdryer noemen. Deze zijn
  eigenlijk alleen goed voor kleine bedrijven.
  Aandrijving met een trekker kan problemen geven. Want de reddog, het kleine rode vliesje van de mais, komt vrij tijdens het drogen. Dan is het zaak elke dag rondom de droger de vliesjes op te ruimen, want luchtfilters en radiateurs komen er vol mee te zitten.

  Voor het drogen van grote hoeveelheden is een continudroger de beste oplossing. Een heel goed merk is de Franse LAW. Voor kleine hoeveelheden is de topdryer een heel goede oplossing. Dat is een silo waar als het ware aan de binnenkant zo'n 2 meter onder het dak een geperforeerd tweede dak zit. De tussen liggende ruimte wordt gevuld met vochtige mais. De ventilator (van 12 tot 20 pk) met gasbrander zit ongeveer op halve hoogte van de silo.

 • no-profile-image

  seth Doorn

  met interesse artikel maïs dogen in Frankrijk gelezen.
  Ik denk er al enige tijd over om zelf te gaan drogen.
  Wat kost het drogen per m3 resp. ton met de getoonde installatie (ca.) ??
  Zou ca. 2500 to willen drogen.

  m.vr. groet

Of registreer je om te kunnen reageren.