Akkerbouw

Foto & video

Rooien in Flevoland

Bij veel telers rooien loon- werkers de aardappelen.

Foto

 • Bij Anton van Kilsteren uit Marknesse (Fl.) wordt 5 hectare biologische tafelaardappelen in twee fasen gerooid. Een zelfrijdende rooier legt ze in het zwad. De combinatie die volgt, laadt de aardappelen op en legt ze meteen in kisten. In totaal teelt Van Kilsteren 15 hectare biologische aardappelen, zowel tafelaardappelen als pootgoed.

  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Hilko Bos

 • Op de rooier staan Poolse uitzendkrachten die de kluiten uit de tafelaardappelen halen. Van Kilsteren was tevreden over het rooiwerk, maar de opbrengst is slechts 10 ton per hectare. „Biologische aardappelen zijn echt dramatisch dit jaar”, aldus Van Kilsteren. Normaal is een opbrengst van 25 ton per hectare. Omdat de biologische aardappelen in heel Europa slecht zijn, zijn de prijzen wel hoog. Maar de huidige prijzen kunnen zo’n grote opbrengstderving niet compenseren.

  Oorzaak van de lage opbrengst is het slechte voorjaar, gevolgd door de vroege phytophthoradruk, waardoor de aardappelen veel te weinig tijd hebben gehad om te groeien.

 • De voorraadrooier is uitgerust met een axiaalset, maar deze haalt lang niet alle kluiten uit het product.

 • Vlak voordat de aardappelen in de kisten terechtkomen, worden ze nog nagelezen. De transportwagen die gebruikt voor de worteloogst komt ook tijdens het aardappelen rooien goed van pas.

 • Op deze foto is te zien dat ondanks het voorzichtige rooien er af en toe een beschadigde aardappel te vinden is. Op dit perceel is Santé geoogst.

 • Bij loonbedrijf Schilder in Ens (Fl.) wordt een nieuwe vierrijige zelfrijdende aardappelrooier in het werk gesteld. Op 22 augustus rooide deze machine de eerste pootaardappelen, op het bedrijf van Toon Coppens in Marknesse (Fl.).

 • Hier en daar moest nog wat bijgesteld worden, maar problemen waren er niet. Aan het begin van de middag is gestart met rooien en in de avond was de helft van de 11 hectare pootgoed van Coppens eruit. De volgende dag is de andere helft gerooid.

 • De rooier wordt niet alleen gebruikt in de aardappelteelt, de machine gaat ook witlof rooien. De andere witlofrooier van Schilder was aan vervanging toe. Een machine aanschaffen die alleen in witlof draait zou hoge hectarekosten met zich meebrengen. Nu is de machine voor twee teelten in te zetten. Verder spreekt het gebruik van een bunkerrooier de telers aan. In de oogsttijd is het meestal nat, nu hoeven zij niet meer met de kippers over het land. De rupsen onder de rooier houden de bodemdruk laag.

 • Op de eerste dag is pootgoed gerooid van de rassen Courage en Spunta. Coppens was zeer enthousiast over de rooier. „Het rooide fantastisch mooi”, aldus Coppens. Er waren nagenoeg geen verliezen en het product kwam schoon en zonder beschadigingen binnen. Wel was het druk in de schuur om alles in de bewaring te krijgen.

 • Er is gerooid met een rijsnelheid van ongeveer 5 kilometer per uur. De inschuurcapaciteit is vaak bepalend bij dergelijke machines. Als het nodig is, kan hij nog harder rijden.

 • De rooimachine is onder andere uitgerust met een 3 meter brede axiaalrollenset. De draaisnelheid van de rollen en de afstand tussen de rollen kunnen vanuit de cabine geregeld worden.

 • De akkerbouwers Van Steenoven en Reijntjens in Rutten (Fl.) hebben elk een akkerbouwbedrijf, maar telen gezamenlijk hun pootaardappelen en uien. In totaal telen ze 86 hectare pootgoed, die ze laten rooien door de loonwerker. Die gebruikt hiervoor een Riecam-werktuigendrager waar een Samon-voorraadrooier onder is gebouwd. Deze legt vier rijen in het zwad. De zwaden worden vervolgens opgeraapt door een Grimme-bunkerrooier die is uitgerust met een oplaadset.

 • Op de lader staan scholieren die er voor zorgen dat de aardappelen schoon in de bunker komen. Voordeel van het tweefasensysteem is, dat de laadploeg pas om 9 uur hoeft te beginnen. De scholieren hoeven dus niet voor dag en dauw hun bed uit en zijn tijdens de hele oogst fris aan het werk. ’s Avonds hoeven ze ook niet laat door te gaan. Het systeem werkt volgens Van Steenoven ‘erg relaxed en rustig en er wordt niet gejaagd’. Toch wordt elke dag 6 à 7 hectare gerooid. Bovendien komt het product droog binnen. Van Steenoven wil nooit meer anders.

 • De meeste aardappelen worden in kisten opgeslagen, maar bepaalde rassen gaan nog de losse bewaring in. Hier worden 2,5 hectare aardappelen van het ras Lady Rosetta geoogst. Veel van het pootgoed wordt op huurland geteeld. De opbrengst op het bedrijf is dit jaar gemiddeld tot goed en ligt rond de 40 ton per hectare.

  Ondanks het tweefasenrooisysteem is het bedrijf niet helemaal vrij van bacterieziek.

Of registreer je om te kunnen reageren.