Akkerbouw

Foto & video

Claim op perfecte landbouwgrond

De Zuiderdieppolder, op Goeree-Overflakkee, heeft ideale landbouwgrond. Als Rijk en provincie hun zin krijgen, wordt 400 hectare omgevormd tot zoute of brakke natuur.

Foto

  • Het melkveebedrijf van familie Van Loon aan de Heuvelweg staat midden in de Zuiderdieppolder en telt 50 hectare grond. Het bedrijf is 15 jaar oud. Vier complete bedrijven moeten verdwijnen. Ongeveer tien boeren verliezen (een deel van) hun grond als de natuurplannen doorgaan.

    Foto's: Peter Roek, tekst: Martijn ter Horst.

  • Firma Buijs rooit aardappelen van een perceel in de Zuiderdieppolder. Zoon Marco Buijs wil het bedrijf met 70 hectare akkerbouwgrond graag overnemen van zijn vader. Door de natuurplannen in de polder staat de ontwikkeling van het bedrijf stil. Buijs verkeert in onzekerheid.

  • Het bedrijf van de familie Buijs ligt aan de Zuiderdiepweg. Ze huren veel grond bij en doen loonwerk bij verschillende collega’s. Als ze verplaatsen, is het de vraag of ze in het nieuwe gebied grond kunnen huren en of de nieuwe buren zitten te wachten op een boer die loonwerk aanbiedt.

  • Akkerbouwer De Wit is aan het loofklappen aan de Heuvelweg in de Zuiderdieppolder. Hij heeft zijn boerderij een tijd geleden verkocht aan de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Een kwart van de benodigde 400 hectare heeft de dienst al in bezit. Boeren die nu nog in de polder zitten, willen de grond niet verkopen. Onteigenen is (nog) niet aan de orde, maar is volgens DLG juridisch wel mogelijk, omdat versterking van de ecologische hoofdstructuur van ‘algemeen belang’ is.

  • Op Goeree-Overflakkee is veel natuur aanwezig, zoals de Plaat van Scheelhoek. Boeren in de polder begrijpen niet waarom er nog meer natuur moet komen.

  • Hier is het allemaal om te doen: de Haringvlietsluizen bij Stellendam. In 2000 ondertekende de regering het Kierbesluit. Bij de Kier gaan de Haringvlietsluizen bij eb en vloed open, zodat ook zeewater het Haringvliet instroomt en er een natuurlijk overgangsgebied ontstaat met een vrije doorgang voor trekvissen.

  • Natuurreservaat ‘De Kwade Hoek’ bij Havenhoofd trekt toeristen. In het nieuwe plan om de Zuiderdieppolder onder te laten lopen krijgt recreatie een belangrijke functie.

  • Als alle plannen doorgaan, verliest Nederland een ideaal landbouwgebied. De jonge zeeklei zorgt er elk jaar voor dat de gewassen er perfect bijstaan. Boeren en bewoners die tegen de ontpoldering zijn, lanceerden de internetsite www.zoeteflakkee.nl. Daarop kunnen mensen een handtekening achterlaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.