Akkerbouw

Foto & video

Eerste zaaiuien gerooid en geladen

De eerste zaaiuien zijn alweer geoogst. Uien van vroege rassen die vroeg zijn gezaaid, zijn het eerst aan de beurt. De start is nog rustig, maar het begin is er.

Foto

 • Akkerbouwer Enno Stap (35) (rechts) en zijn vader Jan bij het laden van de eerste zaaiuien van het seizoen. In totaal telen ze op het bedrijf in Marknesse (Fl.) 8 hectare zaaiuien. Daarvan is nu ongeveer 1,6 hectare gerooid, geladen en afgeleverd. De consumptieaardappelen vormen de belangrijkste tak op het bedrijf. Verder worden nog witlof, winterwortelen en eigen pootgoed verbouwd.


  Foto's: Ronald Hissink, Tekst: Hilko Bos

 • Het perceel dat is gerooid, is een perceel op huurland. De zandgrond op het perceel heeft een afslibbaarheid van naar schatting 7 tot 14 procent. Stap teelt de uien op bedden van 2,25 meter.

 • Het laden van de uien ging voorspoedig. De grond was droog genoeg. In totaal nam het laden zo’n 2 uur in beslag.

 • De uien worden vlakbij het perceel op de vrachtwagen geladen. De uien zijn van het vroege ras Barito en zijn extra vroeg gezaaid. Op deze manier wil Stap met zijn product het gros van de zaaiuien vóór zijn, waarmee hij op een hogere prijs mikt. Dit jaar kreeg hij 10,5 cent per kilo. Vorig jaar was het beter en was het verschil met de andere uien groter. Hij kreeg toen 17 cent per kilo. De opbrengst bedraagt ongeveer 45 ton per hectare.

 • Over het algemeen is Stap tevreden over de kwaliteit. De uien zijn mooi rond en de halsjes zijn dun. Op dit perceel is tweewassigheid geen probleem. Op de zwaardere gronden komt het meer voor. Door de droogte heeft Stap veel moeten beregenen in de periode na het zaaien. Later was het juist te nat, wat vooral in de laagten vrij veel opbrengst gekost heeft.

 • Het rooien en laden laat Stap doen door loonwerker Van Overbeeke uit Marknesse. Ook het zaaien heeft de loonwerker gedaan. De rest van de teelt voert Stap zelf uit.

 • De laatste uien voor vandaag. Stap veegt het restje uit de stortbak. Het perceel is eruit en de tweede en laatste vrachtwagen is mooi rond vol.

 • In Emmeloord gaan de uien over de weegbrug. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoeveel Stap exact afgeleverd heeft. Hierna is bepaald wat het gewicht na indroging is en hoeveel tarra er in de partij aanwezig is. Dit was samen 5 procent en wordt van de bruto-opbrengst afgetrokken. De netto-opbrengst lag daarmee op 47 ton per hectare.

 • De uien worden opgeslagen bij afnemer Molnopex in Emmeloord. Een bestemming voor de uien is er nog niet. Ze moeten nog doorverkocht worden, dan kunnen de uien verwerkt worden. Afhankelijk van de bestemming, wordt de manier van verpakken bepaald. Dat kan variëren van zakjes van 1 kilo tot bigbags en alles wat ertussen zit. Bij het lossen van de vrachtwagen, worden ook meteen nog de vellen en aanhangende grond uit de partij verwijderd.

 • De kisten worden voor de droogwand gezet. Ze moeten ongeveer 8 tot 10 dagen drogen. Elke kist bevat ongeveer 1.000 kilo uien. Partijen die lang bewaard moeten worden, gaan bij Molnopex in de losse bewaring. De oogst is net begonnen. Het is nu nog rustig, maar over 3 à 4 weken zal hij in volle gang zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.