Akkerbouw

Foto & video

Eerste fabriekers gerooid

De Avebe-campagne start al deze week. Dit is een week eerder dan andere jaren. Hierdoor worden de eerste zetmeelaardappelen dit jaar extra vroeg gerooid, zo ook bij Gerlof Katuin.

Foto

  • Gerlof Katuin (46) in Bourtange heeft een akkerbouwbedrijf van 15 hectare in de veenkoloniën. In totaal teelt hij 4 hectare zetmeelaardappelen van het ras Seresta.

    Foto's: Koos van der Spek, tekst: Karin Oonk-Nooren

  • Katuin heeft zijn aardappelen al begin april gepoot, als één van de eersten in de omgeving. Omdat de zetmeelcampagne dit jaar een week eerder start, moet de teler zijn voormalers ook eerder rooien. Hij ontvangt hier overigens wel een premie voor. Het rooien ging aardig goed. Maandag is de akkerbouwer begonnen en dinsdag waren de aardappelen er al voor de middag uit.

  • Voor het rooien heeft de akkerbouwer de aardappelen geklapt. Op sommige plekken was het loof al bijna afgestorven. De groei was helemaal uit het gewas. Het extra vroeg rooien van de aardappelen heeft de teler dan ook nauwelijks opbrengst gekost.

  • Door de vele regen was het perceel op veel plaatsen extreem nat. Het gaat zeker om een procent of vijf. Hier zijn de aardappelen al helemaal weggerot. Ook op zijn graanpercelen heeft de akkerbouwer last van natte plekken. Hier is het zelfs zo erg dat de teler niet eens met zijn combine het perceel op kan en de gerst nog gewoon op het land staat.

  • De aardappelen worden gestort op een naastgelegen perceel gerststoppel. De opbrengst viel de akkerbouwer tegen. Hij schat dat hij slechts zo’n 90 ton van de 4 hectare oogst. In andere jaren is dat vaak 140 ton. De tegenvallende opbrengst komt omdat op zeker één perceel de knollen fijn waren. De hoeveelheid tarra viel ondanks de vele regen mee. Woensdag worden de aardappelen opgehaald.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.