Akkerbouw

Foto & video

Doperwten-oogst in de polder

De opbrengst van de doperwten in Nederland ligt dit jaar tussen de 4 en 8 ton per hectare. Hier en daar is het amper de moeite van het oogsten waard. In Flevoland lijkt het ondanks de vele regen wel goed te komen.

Foto

 • Wies Borm in Lelystad regelt de teelt op het bedrijf van zijn zus, ondermeer de doperwtenteelt. Op dit perceel van 10,4 hectare werd een opbrengst van ongeveer 6 ton per hectare gehaald. Borm is hiermee niet tevreden. De doperwten zijn gezaaid op 18 mei.  Zelf heeft hij ook een bedrijf naast dat van zijn zus en nog een bedrijf op afstand samen met een kennis. Voor de rotatie van de doperwten en de uien, wordt zijn bedrijf met dat van zijn zus gecombineerd. Op die manier staan zowel de uien als de doperwten 1 keer in de 8 jaar op hetzelfde perceel. Verder maken vooral tarwe, aardappelen en suikerbieten deel uit van het bouwplan. Het bedrijf ligt op zware kleigrond, variërend van 32 tot 45 procent afslibbaar.  Foto's: Henk Riswick, Tekst: Hilko Bos

 • Twee erwtendorsers van loonbedrijf Breure uit Swifterbant zijn van 13:30 uur tot 21:30 uur bezig geweest met het oogsten van dit perceel. Onder goede omstandigheden is een capaciteit van 1 hectare per uur haalbaar, wanneer gewerkt wordt met een combinatie van twee erwtendorsers met een trekker met kipwagen.

 • Chris Sleurrink van loonbedrijf Breure controleert de kwaliteit van het oogstwerk, daarnaast voert hij reparaties uit als een machine kapot is. Op elk perceel dat geoogst wordt, moeten de machines opnieuw afgesteld worden. Zelfs al gaat het om hetzelfde ras. Dit is nodig om oogstverliezen te voorkomen en de maximale kwaliteit te halen. Het oogsten gaat 24 uur per dag door, met in totaal 6 machines die meestal in paren werken. Dit betekent dat er ook 24 uur per dag een controleur/monteur aanwezig is, die continu bij de machines langs gaat.

 • De erwtenoogst van Hak heeft, ondanks de regen, nooit stilgestaan. Ze hebben geluk gehad qua regen. Maar ook op deze foto is een dreigende lucht te zien. Alleen als de draagkracht van de bodem dat niet toelaat, kan het oogsten niet doorgaan. Regen in het gewas is voor het oogsten geen probleem.

 • De machine op deze foto is een dorser van het merk Ploeger, type EPD 530. De reusachtige machine weegt ruim 21,5 ton, is meer dan 11 meter lang en is zowel 4 meter breed als hoog. De werkbreedte bedraagt 3,80 meter. De rijsnelheid is meestal 2 à 2,5 kilometer per uur, afhankelijk van de zwaarte van het gewas, maar ook van de vochtigheid van bodem en gewas. Op dit perceel was het gewas wel droog, maar de bodem was vochtig.

 • Marco Wolthuis van Hak komt ook even langs om te kijken hoe het oogsten verloopt. In het voorjaar is hij verantwoordelijk voor de zaaiplanning. In deze periode komt het vooral neer op het plannen van de oogst. Dat houdt vooral in dat hij percelen bezoekt die voor volgende week op de planning staan. Een aantal keren per week bekijkt hij ook het oogsten zelf.

 • De erwtendorser kan 2,5 ton erwten in de bunker houden. Als de bunker vol is, wordt deze gelost in een hoogkipper.

 • Het lossen gebeurt al rijdende. Op deze manier gaat de oogst non-stop door en wordt de maximale capaciteit gehaald.

 • De hoogkipper lost de erwten rechtstreeks in containers. De containers gaan per vrachtwagen naar de fabriek van Hak in Giessen (N.-Br.). Binnen 6 tot 8 uur na het oogsten zitten de erwten in de pot.

 • De gewasresten die achterblijven, worden ondergeploegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.