Akkerbouw

Foto & video

Combinen gaat weer

Eindelijk wordt het combineweer. Rijp is de tarwe overal. Maar om te besparen op droogkosten wachten telers nog een paar dagen. Dit weekend gaat de tarwe in Groningen er voor het grootste deel af.

Foto

  • Koos Naayer uit Scheemda (Gr.) maaidorste vorig weekend een perceel tarwe vlak langs het Termunterzijldiep. Echt goed ging het niet. De tarwe was aan de vochtige kant met 20,5 procent vocht. Later op de dag was de tarwe op het veld teruggedroogd naar 18 procent.    Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

  • Zodra de kipper vol is, rijdt Naayer deze naar het erf. In totaal heeft de akkerbouwer 70 hectare tarwe. Alles slaat hij zelf op. Dit seizoen zijn de droogkosten behoorlijk. Het graan van gemiddeld 18 procent moet worden teruggedroogd naar 15 procent.

  • Terwijl de combine nog aan het lossen is, controleert de akkerbouwer het verlies. Dit valt mee. Dit komt doordat de tarwe niet echt plat ligt maar een beetje hangt. Hierdoor dorst het nog goed. Van schot heeft Naayer weinig last.

  • Een gedeelte van de tarwe heeft Naayer niet bespoten met Matador tegen fusarium. Het verschil op het veld was duidelijk te zien. De bespoten tarwe was veel blanker. Naayer heeft wat korrelmonsters apart gehouden. De korrels van het bespoten gedeelte zijn wat grover.

  • Na vorige week zaterdag ging het regenen en heeft Naayer er niets meer afgekregen. De komende dagen moet er nog 40 hectare af; minstens 4 dagen werk. Hij hoopt donderdag in de loop van de dag weer te beginnen.

  • Boelo Tijdens uit Drieborg (Gr.) bekijkt woensdagavond in het veld of hij alweer met combinen kan beginnen. Hij schat het vochtgehalte op 18 procent. Dit vindt hij net iets te veel met het goede weer op komst. Zeker omdat hij nog maar 25 hectare heeft staan, een klus van 2 dagen. Met een paar dagen wachten kan hij flink op de droogkosten besparen. 55 hectare heeft hij er inmiddels al af. Dit was echt de momenten stelen. Om de droogkosten wat in de hand te houden dorst hij niet bij meer dan 19 procent vocht.

  • Hier op de kopakker van Tijdens ligt de tarwe behoorlijk plat. Hier is wat meer kunstmest terechtgekomen. Gelukkig heeft hij ook op deze gelegerde stukken geen last van schot. Wel verwacht de graanteler dat de opbrengst zo’n10 procent lager uitkomt dan vorig jaar. Deels door fusarium, maar daarnaast heeft de vele regen een negatieve invloed op het duizendkorrelgewicht.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.