Akkerbouw

Foto & video

Water, water en nog eens water

De regen is de laatste weken met bakken naar beneden gekomen. Toch zijn er in het land grote verschillen. Boerderij zocht een paar natte plaatsen op om een beeld te geven van de situatie.

Foto

 • Een uienperceel in de omgeving van Dinteloord (N.-Br.) waar veel water is gevallen. De lagere plekken in het perceel worden geel en vallen weg.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Hilko Bos

 • De drainagebuizen onder een perceel frietaardappelen van akkerbouwer Mees de Lint in Dinteloord worden gereinigd. Op deze manier hoopt hij sneller het overtollige water op zijn perceel kwijt te raken. Op de kopakkers heeft hij met de kraan greppels gegraven om zo de spuitsporen leeg te laten lopen.

 • Op het perceel van Mees de Lint zijn al veel aardappelen verrot. Er staat nog veel water tussen de ruggen, al is het al flink gezakt. De onderste aardappelen zijn op deze plaatsen helemaal verrot. De aardappelen bovenin de rug zijn nog goed, maar de lenticellen zijn goed zichtbaar. Ongeveer 30 procent van de aardappelen op dit perceel is verloren. Voordeel in dit geval is wel dat het nog vrij vroeg in het seizoen is, zodat de knollen die nu verrotten geen problemen bij het rooien zullen geven.

 • Behoorlijk diepe sporen op de kopakker en ook de spuitpaden zijn erg vies, als Jaco Lodders 14 hectare Innovators spuit. De aardappelen zijn van loonbedrijf en handelsonderneming Fijnaart B.V. Op dit perceel, deels klei en deels zand, is 6 hectare gedeeltelijk tot geheel verrot door de extreme regenval. In totaal is ongeveer 60 van de 250 hectare frietaardappelen gedeeltelijk of geheel verrot. Net onder de 25 procent eigen risico die verzekeringsmaatschappij Agriver hanteert.

 • Ook de uien in de zuidwesthoek van Brabant staan in het water. Het is nog niet duidelijk hoe het hiermee zal aflopen. Ze zijn nog niet verrot, maar de vraag is hoe lang dat nog zo zal blijven.

 • Een troosteloos gezicht, al deze uien in het water. Ard Breure, bedrijfsleider akkerbouw op het bedrijf van fa. Derksen in Dinteloord, heeft met de kraan een greppel gegraven om zo het water op zijn percelen kwijt te raken. Toch is dat tot nu toe niet gelukt.

 • Ook veel aardappelen, zoals hier in Brabant, staan in het water. Op dit perceel zijn de bovenste aardappelen nog goed, maar onderin zijn de aardappelen al zo verrot dat er bijna geen aardappel restanten meer zijn te vinden.

 • Twee trekkers zijn nodig om de spuit van Johan Visser uit Numansdorp (Z.-H.) over het land te krijgen. Om te voorkomen dat hij vast komt te zitten is zijn broer Leo met een trekker vanuit Sint-Philipsland (Zld.) gekomen. Leo Visser heeft op zijn eigen bedrijf, waar de grond lichter is, ’s morgens nog gewoon met één trekker gespoten. Het is vooral dit zwaardere perceel waar het moeizaam gaat.

 • Ook in de Noordoostpolder zijn enkele gebieden zwaar getroffen, zoals hier op een perceel in de buurt van Kraggenburg. Van de peen is weinig over. Het water staat nog tussen de ruggen, terwijl de onderste gedeelten van de wortels helemaal weggerot zijn.

 • Op dit perceel suikerbieten verwacht Willem Remijnse in Kraggenburg een opbrengstverlies van 40 – 50 procent. Door extreme regenval stond het perceel meerdere keren onder water. Een keer viel er zelfs 100 millimeter regen in 14 uur. Sinds het begin van de regen is hier tussen de 350 en 400 millimeter gevallen. Remijnse laat zien dat er een groot verschil tussen de bieten in het veld is. Op 8 juni was het loof gesloten, sinds de regen is het gewas alleen maar achteruit gegaan. Nu krijgen veel bieten een dubbele punt, omdat ze niet naar beneden hoeven te groeien voor de watervoorziening. Dit heeft een lagere opbrengst en meer tarra tot gevolg.

 • Hier staan de bieten nog in een laagje water. Duidelijk is te zien dat de bieten in grootte verschillen.

 • Op een perceel in de buurt van Ens is als experiment maïs gezaaid nadat de tulpen geoogst zijn. Door het koude, natte weer ontwikkelt de maïs zich maar langzaam. Het is de vraag of dit in de komende maanden nog goedkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.