Akkerbouw

Foto & video

Vroege aardappelen rooien op rupsen

Paul Versluijs riep de hulp in van een vierrijige zelfrijdende rooimachine op rupsen om zijn tafelaardappelen te rooien. Zijn eigen rooimachine zakte weg in de extreem natte klei.

Foto

  • Het bouwplan van Paul Versluijs (41) uit Scherpenisse telt in totaal 135 hectare. Naast de 50 hectare tafelaardappelen teelt hij uien, tarwe, peen, graszaad, suikerbieten en knolselderij.


    Foto's: Willem Mieras, Tekst: Hilko Bos

  • Loonbedrijf Damen B.V. uit Terheijden reisde met zijn zelfrijdende aardappelrooier af naar Tholen om de aardappelen van Versluijs te rooien. Door de vele regen van de laatste tijd kunnen veel rooimachines niet het land op.

  • De Grimme SF 3000 van Damen is uitgerust met rupsen en kan daardoor eerder het land op. De rooier rooit vier rijen tegelijk en rijdt lekker door. Het rooien gaat snel, Versluijs is hier tevreden over.

  • De spuitsporen staan nog vol water. Maar ook op andere plaatsen zijn de percelen nat en zacht.

  • De trekker en kipwagen staan op smalle banden. Dit is nodig bij het doorsteken van het perceel, de trekker en kipwagen kunnen zo tussen de ruggen doorrijden.

  • De rooier heeft dan wel een grote capaciteit, nadeel is weer dat de machine minder geschikt is voor het rooien van tafelaardappelen. Dit komt de kwaliteit van het product niet ten goede. Ook blijven er wat meer kleine aardappelen op het land achter dan wanneer Versluijs zelf rooit. Versluijs neemt dat in dit geval voor lief, je moet immers keuzes maken.

  • Versluijs staat samen met zijn vrouw aan de band om de kluiten en loofresten uit de partij te verwijderen.

  • Versluijs toont de aardappelen van het ras Doré die half juli zijn geoogst. De opbrengst was ongeveer 25 ton per hectare. Verder zijn die dag nog Redstars gerooid. In totaal zijn 4 à 5 hectare gerooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.