Akkerbouw

Foto & video

Tweewassigheid in koolzaad

Op de zandgronden is hier en daar sprake van tweewassigheid in koolzaad. Zo ook op een perceel van loonwerkers Christ en Henk van Ginneken uit Den Hout (N.-Br.)

Foto

 • Henk van Ginneken heeft samen met zijn broer Christ een loonbedrijf in Den Hout (N.-Br.). Daarnaast hebben ze een akkerbouwbedrijf van 300 hectare. Ze telen ondermeer 20 ha koolzaad. Verder maken suikerbieten, graszaad, gerst, tarwe en maïs deel uit van het bouwplan.  Foto's: Peter Roek, Tekst: Hilko Bos

 • Loonwerker Christ van Ginneken uit Den Hout (N.-Br.) oogst winterkoolzaad dat geteeld wordt op een perceel van Natuurmonumenten in de bossen van Ulvenhout. Het perceel ligt op hoge zandgrond en tijdens de bloei had het gewas te lijden van droogte en hitte. Hierdoor werd het gewas noodrijp. Later volgde de regen, die een tweede ronde van bloei inzette. Door de tweewassigheid van het gewas die hierdoor ontstaan is, waaide een gedeelte van het zaad uit, terwijl een ander gedeelte nog niet eens rijp is.

 • Henk van Ginneken laat de tweewassigheid in het gewas zien op een hoek van het perceel dat nog niet geoogst is. Van Ginneken laat deze hoeken staan totdat ze rijp zijn; dat kan nog wel 3 weken duren. Vooral op de hoge zandgrond was de tweewassigheid zichtbaar. Op andere percelen was dit minder, maar daar waren weer problemen met de draagkracht van de grond.

 • Overrijp en uitgewaaid zaad is ondertussen alweer gekiemd en is duidelijk zichtbaar tussen de koolzaadstoppels.

 • Sommige koolzaadplanten bloeien zelfs nog.

 • Henk van Ginneken laat twee koolzaadhauwen zien: bovenaan een rijpe, onderaan een niet-rijpe.

 • Henk van Ginneken bepaalt het vochtgehalte van het koolzaad in de container. Dit blijkt 12,3 procent te zijn. In het zaad zitten nog stukjes van de groene, onrijpe hauwen.

 • Het koolzaadstro wordt verhakseld.

 • Het perceel is niet bespoten tegen onkruid. Daardoor is het overwoekerd door onkruid. Dit heeft een nadelig effect op de opbrengst, die op dit perceel uitkwam op slechts 1.500 kilo per hectare. Op andere percelen echter is soms wel 6 ton per hectare gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.