Akkerbouw

Foto & video

Phytophthora de baas

Henk Meijer spuit volop tegen agressieve schimmel.

Foto

  • Henk Meijer (43) in Zeewolde (Fl.) heeft een akkerbouwbedrijf van 60 hectare. Hij verbouwt 23 hectare consumptieaardappelen. Lady Rosetta’s voor de chips en Agria voor de fritesindustrie.

    Foto's: Ruben Schipper, tekst: Karin Oonk-Nooren

  • Meijer bekijkt meerdere malen per dag de situatie in het veld. Hij noteert de gewasgroei en controleert het gewas op phytophthora. Daarnaast maakt hij een schatting van de ziektedruk. Eventueel vraagt hij advies aan zijn adviseur van de Agrarische Unie.

  • Door de extreem hoge ziektedruk dit seizoen moet Meijer vaker spuiten dan andere jaren. Dit seizoen heeft hij al minstens negenmaal gespoten. Waarvan tweemaal met een combinatiebespuiting van Curzate en Shirlan.

  • Het vele spuiten heeft wel als resultaat dat Meijer tot nu toe geen ziekte gevonden heeft. De enkele bruine blaadjes die de akkerbouwer vindt, zijn het gevolg van windschade. Dat er op het oog niets te vinden is, wil volgens hem niet zeggen dat de aardappelziekte helemaal niet in het gewas zit. Er zal heus wel een ziek blaadje te vinden zijn.

  • Vervolgens voert de akkerbouwer zijn waarnemingen in in het adviesprogramma van Dacom. Hij bekijkt meerdere keren per dag het spuitadvies. Zeker dit jaar is dat nodig, omdat door plaatselijke buien het advies snel kan veranderen.

  • Vandaag adviseert het systeem om preventief met een meegroeiend middel, zoals Shirlan, te spuiten. Meijer spuit 0,4 liter per hectare. Om problemen met Alternaria te voorkomen, combineert hij de bespuiting met Amistar.

  • De akkerbouwer gebruikt nu voor het derde jaar rijpaden. Hij neemt het risico niet meer dat hij met zijn spuit niet door het gewas kan na extreme regenval. Zeker omdat de grond niet erg draagkrachtig is. Het gebruik van rijpaden is effectief. Ondanks de vele neerslag zijn de paden nog mooi droog en kan Meijer er zonder problemen door lopen of rijden.

  • Door de rijpaden rijdt de spuit gemakkelijk zonder slib naar de overkant. Ruimschoots voor de onweersbuien staat de spuit alweer in de schuur.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.