Akkerbouw

Foto & video

Phythophtora-middelen getest

Bij elk middel tegen phythophthora is dit jaar de volle dosering nodig. Infinito en een nog toe te laten middel van syngenta zijn op bladphytophthora sterker dan Ranman en Shirlan.

Foto

  • Bayer Cropscience praat vertegenwoordigers van de middelenhandel uit zuidelijk Nederland bij over de resultaten van het proefveld in Fijnaart (N.-Br.). Daar onderzoekt de fabrikant de sterkte van phytophthora-middelen. Op het proefveld zijn doorspuitschema’s aangelegd met Shirlan, Ranman, InFinito en een nieuw middel van fabrikant Syngenta, dat waarschijnlijk deze herfst een toelating krijgt.
    Een volle dosering blijkt dit jaar nodig. Bij elk middel is de bescherming onvoldoende bij driekwart dosering. Infinito en het nieuwe Syngenta-middel zijn op bladphytophthora sterker dan Ranman en Shirlan.

    Tekst: Martijn Knuivers

  • Het heeft de afgelopen tijd flink geregend. De spuitsporen staan vol water.

  • In het perceel zijn greppels gegraven om het water af te voeren. Met een pomp is het water van het perceel gepompt.

  • Het Shirlan-proefveld zit al flink onder de phytophthora. Alle middelen zijn met een éénweekschema gespoten. Het interval is onder de huidige weersomstandigheden met een week aan de ruimte kant. Met een spuitinterval van 4 tot 5 dagen zou de aantasting minder zijn.

  • InFinito en het nieuwe Syngenta-middel in volle doseringen hebben minder aantastingen. Helemaal vrij van phytophthora is het veldje niet. InFinito is een goed middel, maar geen brandweermiddel, aldus Bayer Cropscience. Het middel moet vier tot vijf maal achtereen gespoten worden voor een goede bescherming. Met één à twee bespuitingen heeft het middel weinig meereffect.

  • Een volle dosering bewijst dit jaar zijn meerwaarde. Bij 1,2 liter per hectare InFinito zijn meer aantastingen te vinden dan bij 1,6 liter per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.