Akkerbouw

Foto & video

Oogst Parijse worteltjes

In Veendam staat de wasserij voor Parijse worteltjes van Primofin. Vorige week is daar de oogst van Wiebe in ’t Hout verwerkt. ’s Ochtends is gerooid, de worteltjes zijn zo snel mogelijk gewassen.

Foto

 • Dinsdag 17 juli stond de rooier van loonwerker De Vaat om 7 uur in het perceel Parijse worteltjes van Wiebe in ’t Hout. ’s Nachts om 3.00 uur waren de 10 hectares worteltjes eruit.

  Foto's: Koos van der Spek, Tekst: Karin Oonk-Nooren

 • In Veendam had het weinig geregend. Hierdoor ging het rooien optimaal. Enig minpuntje was dat de rooier twee uur stuk is geweest. De zelfrijder klapt en rooit in één werkgang en neemt een heel bed van 3m mee.

 • De worteltjes hebben ongeveer 100 dagen op het veld gestaan. Het oogstmoment komt heel precies. Het is de kunst om zoveel mogelijk tonnen in de maat 16-26 millimeter te hebben. De teler monstert meerdere malen het perceel om het oogstmoment te bepalen. Met twee schuifmaten bepaalt hij welk percentage van de uitjes in de maat is.

 • Omdat het perceel bijna naast Primofin ligt brengt de akkerbouwer de worteltjes zelf met de keeper naar de spoelerij. Daar worden ze op het erf gestort. Met 50,5 ton bruto is in ’t Hout erg content over de opbrengst. Dit is zeker 5 ton meer dan in een gemiddeld jaar. De teler wordt per ton volgens de contractprijs afgerekend. Een financiële meevaller dus.

 • Bij de fabriek van Primofin in Veendam worden de worteltjes met een kleine shovel in de stortbak geschept. Met de stortbak kan de stroom worteltjes gedoseerd worden. Bij vuile partijen draait de stortbak wat langzamer.

 • Vanuit de stortbak komen de worteltjes in een stenenvanger terecht. Hier worden verontreinigingen als machineonderdelen en stenen eruit gesorteerd voordat de worteltjes de spoeltrommels in gaan.

 • Vanuit de spoeltrommels komen de worteltjes in een drijfbad terecht. Hier worden bijvoorbeeld gewasresten van een vorige teelt verwijderd.

 • Na het drijfbad worden de worteltjes in acht maten gesorteerd.

 • Dan volgt de laatste inspectie. De worteltjes worden gelezen. Het is opvallend hoeveel afval als bierdopjes en plastic meekomt de fabriek in. Maar dit perceel lag dan ook naast een drukke weg.

 • Afhankelijk van de wensen van de afnemer worden na het uitlezen een paar sorteringen, meestal vier, bij elkaar gevoegd. Ieder uur is er dan weer een vrachtwagen vol gewassen worteltjes klaar. Deze gaan rechtstreeks naar de conservenfabriek, waar ze nog dezelfde dag verwerkt worden.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.