Akkerbouw

Foto & video

Graanproeven van Basf in Ierland

Boerderij-redacteur Martijn Knuivers bezoekt in Ierland graanproefvelden van Basf, met grote verschillen in ziekteaantasting in gerst en tarwe, na inzet van o.a. de middelen Venture en Comet.

Foto

 • Technisch productadviseur Gerry Kelly van Basf Ierland (rechts) toont technisch productadviseur Bert Westhoff van Basf Nederland de verschillen in ziekteaantasting in een perceel brouwgerst.

  Tekst & Foto's: Martijn Knuivers

 • De opbrengstverwachting van de zomergerst is door de vele regen en de weinige zon 10 tot 15 procent lager dan gemiddeld. Veel korrels zijn leeg.
  In Nederland zijn door de relatief geringe ziektedruk de verschillen tussen zwakke en sterke middelen minder zichtbaar. Door het slechte weer tekenen de verschillen in sterkte van de middelen in gerst in Ierland zich veel duidelijker af.

 • Ramularia komt veel voor, zelfs op dood blad. Bladvlekkenziekte kwam in het begin van het seizoen opzetten, maar zette niet echt door.

 • De proefveldjes zijn op 20 mei een keer bespoten in gewasstadium 31-32. 1 l/ha Venture in combinatie met 0,25 l/ha Comet geeft in de Ierse Basf-proef de minste aantasting. Het gewas is nog het meest groen en rijpt natuurlijk af. Of deze proef ook financieel het best rendeert, is afwachten.

  Basf Nederland overweegt om komend jaar de combinatie Venture met Comet als duoverpakking te gaan vermarkten.

 • De Dublin Agricultural University onderzoekt het effect van het telen van snijmais onder plastic. Door het koude klimaat geeft conventioneel geteelde snijmais een drogestofopbrengst van 8 tot 10 ton per hectare. In Nederland is dat circa 15 ton per hectare. Het plastic geeft de mais in het begin een voorsprong, waardoor de drogestofopbrengst circa 10 tot 12 ton wordt. De kosten van het plastic raamt de Universiteit op €150 per hectare.

 • In de wintertarwe komt, net als in Nederland, veel bruine roest voor.

 • Veel aren zijn aangetast door zwartschimmels. Opus en Proline zijn sterk tegen septoria. Dit jaar is septoria echter geen groot probleem, maar bruine roest en zwartschimmels wél. Het Venture-proefveldje is minder aangetast door zwartschimmels dan de Opus- en Proline-proefveldjes.

 • Een ouderwets middel om vogels te verjagen.

  Lees meer over graanziekten in het graandossier.

Of registreer je om te kunnen reageren.