Akkerbouw

Foto & video

Groningen in bloei

In Groningen groeien de gewassen nu erg hard. Na een periode van droogte heeft het afgelopen weekend flink geregend. De gewassen fleuren hiervan op. Aardappelen en blauwmaanzaad staan prachtig in bloei.

Foto

  • De aardappelen van dhr. Klein in Uithuizermeeden staan prachtig in bloei. Het zijn Asterixen bestemd voor pootgoed (klasse SE en A). Het gewas staat er mooi regelmatig op. De knolzetting is ondanks het droge voorjaar redelijk goed.


    Foto's: Koos van de Spek, tekst: Karin Oonk-Nooren

  • Het ras Asterix staat bekend als rijkbloeiend. De bloemetjes zijn dan ook prachtig paars.

  • Een perceel blauwmaanzaad in bloei. Het perceel van 12 hectare is van Mts. v.d. Molen in Uithuizermeeden. Hoewel het gewas nu prachtig in bloei staat, zijn de akkerbouwers niet helemaal tevreden. Door de droogte is het gewas in twee fasen opgekomen. Mogelijk dat het gewas over een paar weken opnieuw in bloei staat.

  • De tulpen zijn extreem vroeg dit jaar. Al vroeg in april bloeiden ze. Inmiddels zijn de tulpen oogstrijp. Zo ook het tulpenperceel van Geert Kruize in Uithuizermeeden. In totaal heeft de tulpenteler 9 hectare. De tulpen worden in netten geteeld. Op de foto het buisnetsysteem. In de eerste fase rooit een machine de netten op.

  • In een tweede werkgang worden de tulpen van Geert Kruize uit de netten gehaald en in kisten geladen. Daartoe moeten de netten kapotgesneden worden. De tulpenteler noemt de oogst gewoontjes. Zeker de late soorten hebben last gehad van de hitte. Daarnaast komt er ondanks de netten nog aardig wat grond mee de kist in. De bollen zijn door de 60 tot 80 millimeter water van afgelopen weekend behangen met klei.

  • Cees Dijksterhuis in Uithuizermeden is in zijn perceel winterpeen bezig met het bestrijden van aardappelopslag. Door de zachte winter staan er extreem veel aardappelen tussen de peen. Hij kiest ervoor om de aardappelen met Roundup te bestrijden. “Dan gaat de knol ook kapot”, aldus de akkerbouwer. “Gebruik je Dosanex, dan kan de plant een jaar later terugkomen.” Overigens is de akkerbouwer ondanks de opslag tevreden over de stand van de winterpeen.

  • Vader en zoon V.d. Molen in Uithuizermeeden selecteren pootgoed. Ze telen de rassen Mozart en Redstar, beide klasse A. Ze gebruiken het pootgoed voor hun eigen consumptieteelt. De omstandigheden zijn ideaal voor het selecteren. Door het donkere weer is het virusziek goed zichtbaar.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.