Akkerbouw

Foto & video

Gewasstand wisselt sterk

De aardappelen staan zijn over het algemeen goed opgekomen en de knolzetting is aardig. Ook het beeld voor granen is gunstig. De stand op de uien- en bietenpercelen is veel minder met veel tweewassigheid.

Foto

 • Pieter Molenaar in Stad aan ’t Haringvliet (Z.-H.) is tevreden over zijn Agria’s. Aan deze plant zitten 13 knollen waarvan er 10 over zullen blijven. Wel is regen gewenst. De moederknol ligt helemaal droog.
  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Karin Oonk-Nooren

 • Ook de spruiten van Piet Molenaar staan er goed op. Direct na het planten eind april heeft hij 15 millimeter beregend. De planten sloegen goed aan. De stand is misschien wel beter dan andere jaren.

 • Dit uienperceel rond Moerdijk is beregend. Dat heeft goed geholpen. Alleen vooraan op de geer vooraan is de haspel niet geweest. Hier is de stand dan ook duidelijk dunner.

 • Overigens kwamen op dit perceel in hetzelfde Moerdijk de uien ook naar drie keer beregenen niet allemaal boven. De grond verslempte door de zware onweersbuien begin mei. 1,5 van de 5 hectare is verloren.

 • Gelukkig zijn er ook goede uienpercelen. De uien van Arie van Alphen uit Nieuwe Tonge staan er perfect op. Van Alphen zaaide de uien omstreeks 20 maart. De sterk vochtopdragende grond zorgde voor een goede opkomst.

 • De cichorei op dit perceel van Wim Wijtvliet uit Moerdijk staat er zeer matig bij. Zeker eenderde van de planten mist. Wijtvliet bestrijdt met de kappenspuit de aardappelopslag tussen de rijen.

 • Misschien valt de opbrengstschade nog mee. Veel planten komen net door. Als het snel nog wat regent, trekken deze planten binnen enkele weken bij

 • Ook zomergerst had last van de droogte. Deze gerst in Moerdijk kwam eerst al slecht op. Nu wil de gerst ook nog eens niet goed groeien.

 • De mais staat er wisselend bij. Dit perceel van Han Veenink in Deventer ziet er goed uit en is schoon van onkruid.

 • De tarwe in Noord-Nederland staat best. Jan Jansen in Schildwolde (Gr.) is erg tevreden over zijn graan. Vanwege de droogte in april heeft hij geen halmverkorter gebruikt.

 • De zetmeelaardappelen in het Noordoosten zijn 2 weken verder dan normaal. Het aanaarden was in de eerste week van juni al klaar. Akkerbouwers in de regio zeggen dat half juni zelfs al mooi op tijd is.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.