Akkerbouw

Foto & video

Veel activiteit in deel Veenkoloniën

In het noordelijk deel van de Veenkoloniën, grofweg boven het Drentse Borger, ronkt op zaterdag 31 maart op bijna elk perceel een trekker. In het zuidelijk deel is het nog rustig. Daar is het land nog te nat.

Foto

 • Gerrie Degenhart in Tjuchem (Gr.) poot zaterdag 31 maart 2007 al de eerste anderhalve hectare Allure-fabrieksaardappelen. De woensdag ervoor is 25 ton varkensdrijfmest per hectare uitgereden en ploegde hij het land. Voor de mest kreeg hij 8 euro per kuub bijbetaald. ,,Dat zal snel minder worden nu het voorjaarswerk zo vroeg start’’, denkt de 40-jarige akkerbouwer.

 • Degenharts bedrijf ligt op de rand van de veenkoloniën. Een kilometer naar het hoorden begint de Oldambster klei. ,,Daar hoef ik de eerste week nog niks te beginnen. De ondergrond is daar nog veel te nat.’’

 • Durjen van de Velde in Siddeburen (Gr.) kopegt een perceel van 7 hectare waar eerder 25 ton varkensdrijfmest is uitgereden. Zijn vader Siebe (58) is net begonnen met het poten van dit perceel. ,,Het zal vandaag wel niet afkomen’’, verwacht de 32-jarige ondernemer. Maar dat is gezien de weersverwachting geen bezwaar. Dinsdag 2 april willen de akkerbouwers de eerste bieten al zaaien.

 • Jannieke Prins (11) schenkt de thee in voor haar vader Arjan (34) en de medewerkers van mesthandel Van Oosten in Meeden. Die brengen deze zaterdag zo’n 340 kuub dunne zeugenmest van Prins’ varkensbedrijf naar een perceel van 8,5 hectare in Meeden. Prins heeft zijn akkerbouwbedrijf van 150 hectare op een ander mestnummer staan dan de 260 zeugen en 700 vleesvarkens. De mest moet daarom gewogen en bemonsterd worden, reden om Van Oosten in te schakelen.

 • Als de bouwlandinjecteur wegrijdt, is goed te zien dat de toplaag alweer kurkdroog is na enkele dagen stevige zonneschijn en fikse wind. Het stuift alweer in de Veenkoloniën.

 • De Veenhuis-combinatie werkt met zo’n 12 kilometer per uur de 40 kuub per hectare in de grond.

 • Alhoewel, erin? De ondergrond is zo hard als beton. De mest wil er moeilijk in en staat deels op het land.

 • Letterlijk onder de rook van de Avebe in Veendam ploegt Peter Blauw (19) een perceel van 9 hectare met zijn 4-scharige wentelploeg met vorenpakker.

 • Zijn broer Rob (18) zaait op hetzelfde perceel zomergerst in.

 • Twee combinaties vlak bij elkaar aan het werk, het blijft een mooi gezicht.

 • Hendrik Huiting (59) in Niewediep (Dr.) trekt met een triltandcultivator een perceel van 10 hectare los. Deze week komt er 30 ton droge kippemest op. Huiting verwacht daar €600 per hectare voor toebetaald te krijgen. Voor Pasen moet de gerst gezaaid zijn.

 • Huiting stapt keer op keer van de tractor om de grond te testen. Die is nog erg nat.

 • Met wat knijpen is de grond zo samen te kneden tot een bal. Drijfnat dus nog.

 • Drie kilometer verderop, net buiten Gieten, is duidelijk dat de grond nog niet bekwaam is.

 • Loonwerker Gerard Speelman rijdt op een perceel in Ees droge eendenmest uit.

 • Jans Handrikman (63) trekt de laatste voren bij een perceel dat tegen een nieuwbouwwijk van Borger aan ligt. Hij heeft het al verkocht voor woningbouw, maar kan het in 2007 nog gebruiken. Voor het ploegen is 25 ton varkensdrijfmest per hectare uitgereden. Omdat de gestopte melkveehouder die deze winter in een van zijn lege kelders liet pompen, ontving hij €13,50 per ton toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.