Akkerbouw

Foto & video

Nieuwe bewaarschuur voor 10.000 ton frieters

Dirk van Ginhoven is een topper in het bewaren van fitesaardappelen. Hij verdubbelt zijn opslag nu naar krap 10.000 ton. Een kijkje op de bouw.

Foto

  • Dirk en Katleen van Ginhoven in het Belgische Ravels-Eel bouwen twee nieuwe aardappelbewaarschuren, één van 2.000 ton en één van 2.500 ton. Hun totale bewaarcapaciteit komt daarmee op 10.000 ton. Van Ginneken ontving eind 2006 de Belgian Potato Quality Award, een prijs van de Belgische aardappelvakbeurs voor de beste Vlaamse aardappelteler

  • Een kaart van de plannen. Naast de bouw van twee nieuwe schuren, wordt het erf volledig overkapt. Droog in- en uitschuren is dan mogelijk.

  • Waar nu geel zand ligt, verrijst over enkele weken een schuur voor 2.500 ton aardappelen en 2.000 ton korrelmais. Op de achtergrond, in het verlengde van de bestaande bewaring, komt nog een bewaarschuur voor 2.000 ton.

  • Opvallend aan de bewaarschuren van Van Ginhoven is dat de spanten buitenwerks zijn en dat de schuren zijn opgetrokken uit baksteen. Dat oogt robuust, maar is duur. Schuren van damwandprofiel zijn in de gemeente Ravels-Eel niet toegestaan.

  • Van origine was het bedrijf gemengd, maar nu specialiseert Van Ginhoven zich in akkerbouw. Per 1 april gaan de 85 koeien weg. De koeienstal wordt verbouwd tot korrelmaisopslagschuur. Waar nu nog de voersilo’s staan, komt een weegbrug.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.