Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Nederlandse akkerbouwer in Australië

Gerrit Kurstjens boert al sinds 2000 aan de andere kant van de aardbol. Inmiddels heeft hij diverse boerderijen van duizenden hectares waarop hij zelf boert of die hij verhuurt.

Foto

 • De bedrijfsoppervlakten in Australië zijn enorm. Je praat meteen over duizenden hectares. Kurstjens moet er zelf ook nog steeds aan wennen. “Even rond de percelen lopen is er niet bij. Vaak zijn het grote blokken van bijvoorbeeld 8 bij 7 kilometer.”

 • Begin april waren de omstandigheden goed om tarwe te zaaien. De laatste weken heeft het echter nauwelijks geregend. Op dit moment wacht Kurstjens op regen, voordat hij verder gaat met zaaien. Als het niet op tijd regent, zaait hij een zomergewas in plaats van graan.

 • Zodra het geregend heeft, moet de akkerbouwer ongeveer 3. 000 hectare tarwe en gerst zaaien. Dit verwacht hij in 2 weken klaar te hebben. Het lukt alleen als hij met twee chauffeurs 24 uur per dag werkt, zodat hij we ongeveer 250 hectare per dag kan zaaien.

 • De ‘zaadkar’ achter de 12 meter brede zaaimachine heeft dit jaar een inhoud van 6 ton. Kurstjens heeft een 12-tonner besteld, maar die wordt niet op tijd geleverd. In de zaadkar zijn drie compartimenten: één voor zaadgoed, één voor starterkunstmest en één voor eurea. De eurea wordt met aparte schijfkouters tussen de graanrijen in de grond toegediend. Anders wordt de zoutconcentratie met een hoge kunstmestgift te hoog in de rijen.

 • Kurstjens werkt volledig met automatische gps-besturing. Het trekkerspoor staat op 3 meter zodat de maaidorser in het zelfde spoor kan rijden. Bijkomend voordeel is dat de grond meer vocht kan opnemen.

 • Kurstjens teelt zomer- en wintergewassen. De wintergewassen zijn behalve tarwe en gerst ook boontjes (kippenerwten). Zomergewassen zijn dikwijls sorghum en zonnebloemen. Voor maïs is het te droog.

 • Op de vorige foto is te zien dat er een flinke regenbui aankomt. Dit kan het resultaat zijn: flinke overstromingen. Als het grote overstromingen zijn, staat alles blank over grote gebieden. Bewoners kunnen dan enkele dagen niet van huis en de kinderen niet naar school.

 • De akkerbouwer oogst de wintergranen in oktober en op de boerderijen die 600 kilometer naar het zuiden liggen, in november. De opbrengst komt gemiddeld uit op 3 ton per hectare. Dit varieert echter sterk. Afgelopen jaar had Kurstjens percelen met een opbrengst van 0 ton per hectare maar ook percelen met 5,5 ton per hectare.

 • De graanprijs in Australië ligt meestal rond de 20 cent per kilo in Australische dollars (13 eurocent/kg). Door de droogte dit jaar is de prijs gestegen tot 18-20 eurocent per kilo. Enkele weken terug verkocht Kurstjens nog 600 ton voor 19,5 eurocent per kilo.

 • De afstanden in Australië zijn enorm. Onderdelen worden vaak met het vliegtuig gehaald. Op veel boerderijen is een landingsbaan voor kleine vliegtuigen.

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

 • no-profile-image

  Linda Willems

  Mijn vriend en ik willen in januari 2009 een half jaar Australie. Mijn vriend heeft geleerd voor loonwerk, al veel ervaring opgedaan, ook in Amerika en Canada.
  In Australie zou hij graag op een boerderij/landbouw/akkerbouw willen werken, kunnen we op een of andere manier in contact komen met bedrijven in Australie of met dhr. Kurstjens?
  Alvast bedankt,

  Met vriendelijke groet,

  Linda Willems

Of registreer je om te kunnen reageren.