Akkerbouw

Foto & video

Klei zo hard als beton

Het is druk in akkerbouwgebieden. Kleiboeren klagen overal over de slechte structuur. Op zandgrond is het werk nu fluitje van een cent. Een impressie vanuit de Wieringermeer, Noord-Friesland, Zeeland en Brabant.

Foto

 • Wim van de Heijde vult zijn spuit met water. Bij enkele telers in Kortgene (Zld.) voert de loonwerker de eerste onkruidbestrijding in bieten uit. Hij spuit in een LDS-dosering met Pyramin, Betanal, Tramat en Actirob. Van de Heijde kijkt specifiek naar de onkruiddruk, niet naar het bietenstadium. Waar geen bieten staan, staat ook geen onkruid. De opkomst is erg regelmatig door de droogte.

 • Niet alleen bieten worden gespoten, het is ook tijd voor de halmverkorting in wintertarwe. Hier spuit Gerard Meulenberg in Wieringerwerf zijn wintertarwe met 0,5 liter CCC en 0,25 liter Moddus in 500 liter water. De tarwestengels hebben gemiddeld 1,5 knoop.

 • Piet van der Schaar in Midlum poot aardappelen. Op het erf wordt het pootgoed uit de kiemkisten in de schepbak van de heftruck gestort. De heftruck rijdt het kavelpad op en stort op de kopakker het voorgekiemde Carrera-pootgoed in de bunker van de pootmachine.

 • Akkerbouwer Bram Wisse in Grijpskerke (Zld.) poot Ramos-aardappelen. Er zitten al kleine kiempjes op. De klei is Wisse eigenlijk iets te grof.

 • Wisse heeft de kipper op planken gereden, anders past de pootmachine er niet onder.

 • De bunker zit net iets te vol, waardoor de trekker voor los van de grond komt.

 • Wisse behandeld het pootgoed met Moncereen tegen rhizoctonia.

 • Het heeft al weken niet geregend in Nederland. Vooral de bollenvellen hebben hiervan te lijden. Bijna op elk bollenperceel in de Wieringermeer staat een haspel te draaien. De bollen zijn wat verder dan andere jaren. Inmiddels zijn veel percelen al gekopt.

 • Veehouder Annemarie Vader in Grijpskerke (Zld.) laat met een sleepslangbemester mest uitrijden op bouwland. Loonwerker Louwerse pompt bij de mestput de mest in de slang.

 • De mest gaat via een 1,2 kilometer lange slang richting de sleepslangbemester. Dit is efficiënter dan via een mesttank de mest aanvoeren.

 • Een sleepslangbemester rijdt de mest uit. Vanwege de droogte wordt de mest voor het zaaien uitgereden. Normaal is dit na het zaaien.

 • De klei is zo hard dat de gleufkouter niet in de klei kan dringen.

 • Op veel plekken in Nederland lijkt de klei wel beton. Cees Blanksma in Wijnaldum (Fr.) heeft hier weinig last van. De lichte zavelgrond valt goed en hij heeft weinig last van kluitjes. Wel heeft hij twee werkgangen nodig. Eerst alleen met de kopeg. Het geploegde land ligt dan al aardig vlak. Vervolgens moeten de eg voor en de frees achter aan de tweede trekker het land fijn slaan.

 • Veehouder Wim Versteijnen in Diessen (N.-Br) ploegt zijn zandgrond zonder vorenpakker. Deze heeft hij niet. De grond droogt snel uit. Hij heeft geduld. Dan zaait hij de mais toch iets later, zodra het geregend heeft. Als de ploeg versleten is, overweegt hij het ploegen uit te besteden aan de loonwerker. Wie we zijn en waar we vandaan komen, vraagt Versteijnen als redacteur en fotograaf hem op het land benaderen. Van Boerderij uit Doetinchem. Had maar regen meegebracht uit Doetinchem, grapt Versteijnen en ploegt verder.

 • Kwekerij C.M.H. van den Aarsen plant lelies in Heerde (N.-Br.). In de cabine verdelen vier Poolse dames de bolletjes. De structuur van de zandgrond is perfect. De bollen komen in mooie losse grond te liggen.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.