Akkerbouw

Foto & video

Fotoreportage voorjaarswerk week 15

Het accent van de werkzaamheden is volgens de door boeren ingezonden foto's duidelijk verschoven van bieten en uien zaaien naar het aardappelen poten. Overal rijden de pootmachines over het land.

Foto

  • Kees Groenewegen in St. Maartendijk (Zld.) maakt op voorjaarsgeploegde grond in één keer de definitieve aardappelruggen. Hij maakt dus in één werkgang het pootbed klaar, poot en aardt de ruggen aan.

  • Leendert Noordam in Uithuizen (Gr.) poot op 6 april aardappelen.

  • Zikko de Kubbe maakte deze foto van aardappelen planten in Zeeuws Vlaanderen. Op de foto een John Deere 2650 met een vierrijige Hassia-planter.

  • E. Meendering zaait brouwgerst in Vlagtwedde (Gr. )

  • In de buurt van Bremen in Duitsland wordt de grond bewerkt met een Imants-spitmachine tot 30 centimeter diep. In dezelfde werkgang poot de Duitse aardappelteler met een getrokken Grimme-pootmachine. De combinatie heeft een capaciteit van 1 hectare per uur. Met deze combinatie bespaart de teler 50 procent op arbeid en trekkeruren. Daarnaast scheelt het in de brandstofkosten.

  • In het Drentse Ees lukt het loonwerkers niet om overal tegelijk drijfmest te injecteren. Op percelen waar nog graan gezaaid moet worden, strooit L. Wolf daarom kunstmest.

  • Het is een kleine moeite om bij het strooien om een vogelnestje heen te rijden op de Drentse Hondsrug.

  • Gezien de kleur van het land lijkt het alsof de trekker al bezig is met oogstwerkzaamheden. Niets is minder waar. Op een stuk maïsland aan de Heerenveenseweg in Nijeholtwolde (Fr.) is het gras doodgespoten. Het land wordt gefreesd en ligt klaar om binnenkort ingezaaid te worden.

  • Nu het voorjaar echt op gang gekomen is, is het tijd om tulpen te selecteren. In Lauwerpolder boven Uithuizen in Groningen wordt een perceel Monte Carlo’s geselecteerd. Viruszieke planten worden deels verwijderd en aangestipt met glyfosaat.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.