Akkerbouw

Foto & video

Aardappelen poten in Wieringermeer

De derde week van april was de week van het aardappelen poten in de Wieringermeer, ook bij Guido de Bruyckere in Wieringerwerf. De omstandigheden zijn lang niet optimaal. De kleigrond lijkt wel van beton.

Foto

 • Guido de Bruyckere in Wieringerwerf heeft 40 hectare pootaardappelen. Veelal gaat het om hoogwaardig stammenmateriaal. Hij teelt bijvoorbeeld S-materiaal Piccolo Star voor handelsbedrijf Van Rijn, maar ook Annabelle voor zaaizaad- en pootgoedcentrale HZPC.

 • De kleigrond van 20 tot 40 procent afslibbaar is zo hard als beton. Het land klaarleggen vraagt extra aandacht. De kopeg voor de trekker zorgt ervoor dat de grootste kleikoppen vlak komen te liggen. De volleveldsfrees moet de grond echt fijn slaan.

 • De frees maakt 440 toeren per minuut. Hiervan heeft de machine wel wat te lijden van het harde werken. Regelmatig schiet een tand los. Deze moet dan direct vastgezet worden.

 • De combinatie van kopeg en frees kan slechts kruipen met een maximale snelheid van 1,8 kilometer per uur. Om de pootmachine voor te blijven is er geen tijd te verliezen. De combinatie moet continu doorrijden. Na al dit geweld is de grond redelijk fijn en kan er gepoot worden.

 • Omdat De Bruyckere veel voorgekiemd pootgoed plant, wordt er gepoot met een snarenbedmachine. Deze heeft de teler samen met zijn buurman. In totaal moeten ze 65 hectare planten.

 • Hoewel de grond na het frezen behoorlijk fijn lijkt, is het nog lang niet optimaal. Er liggen nog veel kluitjes in de rug. Maar langer wachten is volgens De Bruyckere geen optie. “Omdat wij stammenmateriaal telen, hebben we te maken met einddata. Beginnen we later dan is het pootgoed nog niet optimaal in de maat als we moeten doodspuiten.”

 • Meteen bij het poten geeft De Bruyckere 300 liter Flex-Fertilizer. Dit betekent zuiver 35 kilo stikstof en 50 kilo fosfaat. De teler heeft al 5 jaar ervaring met dit systeem. De eerste jaren heeft hij alleen wat proeven gedaan. Twee jaar terug bouwde hij het systeem op zijn eigen pootmachine. De bemesting is in totaal wat duurder dan kunstmest. Maar de opbrengst komt iets hoger uit, doordat er meer knollen in de maat zijn.

 • Ook dient de aardappelteler nog twee gewasbeschermingsmiddelen tijdens het poten toe: Amistar tegen rhizoctonia en Gaucho tegen luizen. De middelen zitten in de tank boven op de pootmachine.

 • Van het ras Annabelle is nog niet bekend of voorkiemen effectief is. Daarom legt de teler een proef aan. Een deel poot hij uit kiemkistjes en een deel uit Joppe-zakken. De rest komt rechtstreeks uit kuubskisten.

 • Niet eerder gebruikte De Bruyckere Joppe-zakken. Het is dan ook even passen en meten hoe de zakken het beste geleegd kunnen worden in de pootmachine. Even later rollen de aardappelen netjes de bak in.

 • De aardappelteler is op het eerste oog tevreden over de kiemen op de aardappelen afkomstig uit de Joppe-zak. Er lijkt nauwelijks verschil met de aardappelen uit de kistjes. “Joppe-zakken zijn een stuk minder werk”, vindt De Bruyckere. “Daarnaast is het beter voor mijn rug. Ik ben niet voor niets 10 jaar terug gestopt met voorkiemen uit de kistjes. Maar het echte resultaat weten we pas na de proefrooingen bij de oogst.”

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.