Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarswerk barst los op Tholen

Na een week mooi weer kleurt de Zeeuwse klei op het eiland Tholen grijs. Voor veel telers het startsein om te beginnen met het voorjaarswerk. Donderdag 15 maart 2007 zijn de Zeeuwse akkerbouwers druk.

Foto

 • Leen Guiljam plant de plantuitjes met een nieuwe plantmachine. Het gaat goed. Na een paar omgangen is de machine goed afgesteld en hebben de mannen achterop de machine even tijd om bij te praten.

 • Een paar honderd meter verderop ligt een perceel aardappelen onder plastic. Jan Goedegebuure pootte de Dorés op 3 februari. Inmiddels staan de aardappelen al een week boven. Uniek volgens de teler. Nooit eerder had hij de aardappelen zo vroeg boven de grond.

 • Jan Goedegebuure is een gespecialiseerde vroege teler. Op de eerste percelen werkt hij met halve poters. Hij krijgt hierdoor minder stengels en minder knollen. De aardappelen zijn eerder grof genoeg om gerooid te worden. Toch gaat de groei dit jaar wel erg snel. De aardappel op de foto pootte hij eind februari. Door het zachte weer stond ook deze al bijna boven.

 • Maar dat het nog vroeger kan, laat Goedegebuure zien in zijn kas. Deze aardappelen plantte hij op 20 december. Eind januari stonden ze boven. Inmiddels is het gewas zover ontwikkeld dat de knollen al tamelijk groot zijn. Begin april wil hij oogsten. De aardappelen worden via de Greenery en huisverkoop afgezet. Vorig jaar brachten ze €3 tot € 4 per kilo op.

 • Intussen is 5 kilometer verderop een lammetje geboren. Tonny Pot moest de ooi even helpen. Wel wat anders dan een dag eerder. Toen was hij aan het aardappelen rooien. Doorwas had in het perceel flink toegeslagen. Afgelopen maanden zijn de 20 tot 30 procent waterzakken weggerot.

 • Het rooien is goed gegaan. Het perceel ligt er netjes bij. Inmiddels zaait de loonwerker er al weer zomergerst in. Eigenlijk wilde Pot wintertarwe zaaien maar daarvoor is het nu te laat.

 • Een vertrouwd beeld op het eiland Tholen. Bijna bij iedere akkerbouwer staan de aardappelen buiten in zakken of houten kistjes voor te kiemen.

 • Vlak voor het aardappelen poten heeft Henk van Oostrum nog net een uurtje tijd om de wintertarwe over te bemesten met KAS.

 • Zijn zoon Wout trekt ondertussen het plantuitjesland los. Aan het eind van de middag komt de loonwerker. De zandgrond is mooi opgedroogd.

 • Als Wout klaar is, trekt hij nog even de ploegvoor vlak. Dan wordt al snel duidelijk dat de grond nog lang niet overal droog genoeg is. Wout pakt de ene na de andere versmeerde kluit achter de Steeketee vandaan. “Op dit hoekje is de grond veel zwaarder dan op het stuk waar de uitjes komen”, is zijn verklaring.

 • Ook Wim de Rijke heeft het druk. Hij heeft net een perceel wintertarwe gespoten tegen onkruid en luis en spoot meteen CCC mee.

 • Maar Tholen staat niet alleen bekend om de vroege aardappelteelt. Veel kleinere telers telen bloemen erbij. Hier planten een paar Polen zonnebloemen. Net als aardappelen worden ook deze onder plastic geteeld.

 • Niet alleen de akkerbouwers zijn blij dat ze weer aan het werk kunnen. De meeuwen genieten ook. In groten getale vliegen en zitten ze achter de pootmachine van Pieperline Holland. Theo, Mathijs en Arjan zijn net begonnen aan een nieuw perceel Eigenheimers.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.