Akkerbouw

Foto & video

Primeurs poten in Sint Annaland

Rond 16 maart is het eindelijk mooi voorjaarsweer. In Sint Annaland is de lichte kleigrond van Leen Guiljam voldoende opgedroogd om met poten van de primeuraardappelen te starten.

Foto

  • Leen Guiljam (37) in het net, op 15 maart, gepote perceel Dorés. In totaal teelt hij 45 hectare aardappelen. Ruim 30 procent is bestemd voor de vroege primeurteelt. De aardappelen worden grotendeels via bemiddeling van Veiling Sint Annaland afgezet.

  • Hoewel de lichte kleigrond mooi grijs gekleurd is houdt het poten niet over. Desondanks is Guiljam tevreden met hoe het poten gaat. Met primeuraardappelen kun je nu eenmaal niet wachten totdat de omstandigheden optimaal zijn.

  • Daarom gebruikt de akkerbouwer dit jaar voor het eerst een frontfrees in plaats van een kopeg om het land te bewerken. Een frees versmeert de grond minder, waardoor hij de grond fijner krijgt. Op het oog werkt de nieuwe machine goed

  • Om de teelt te vervroegen kiemt Guiljam het pootgoed voor. Voor de allervroegste aardappelen gebruikt hij nog oude houten kiemkistjes.

  • De akkerbouwer zet de kiemkistjes zo veel mogelijk buiten. Afgelopen nacht moesten de kistjes naar binnen voor de lichte vorst. Overigens zijn door het warme winterweer de kiemen aan de lange kant. Soms wel 3 tot 4 centimeter. Optimaal is 1 centimeter.

  • De lange kiemen zijn hierdoor erg kwetsbaar. Medewerker Rien van Iwaarden stort de kistjes met 15 kilo aardappelen daarom voorzichtig rechtstreeks in de pootmachine leeg. De kans dat de kiemen afbreken is hierdoor kleiner.

  • Nadeel hiervan is dat het poten wat langer duurt. Iedere twee omgangen moeten de lege kistjes van de pootmachine af en de volle kistjes de pootmachine op. Een klusje van krap 10 minuten.

  • Aan het eind van de dag zat er ongeveer 6 hectare in. Vrijdag of zaterdag wordt het perceel gefreest. Daarna wordt er plastic overgelegd. De bedoeling is dat de aardappelen begin juni gerooid worden.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.