Akkerbouw

Foto & video

EAF bekijkt franse kansen voor bio-ethanol

De European Arable Farmers (EAF), een club van grote Europese akkerbouwers, liet zich in Frankrijk informeren over alle aspecten van bio-ethanol. De akkerbouwers bezochten een teler en een bio-ethanolfabriek.

Foto

  • De akkerbouwers uit Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Italië bezochten de Franse teler Hervé Morize in Allainville. Dat ligt zo'n 70 kilometer onder Parijs. Morize teelt voor suiker 25 hectare suikerbieten en is daarnaast gestart met het telen van enkele hectares suikerbieten voor bio-ethanol.

  • Hervé Morize (in zwarte jas) in discussie met EAF-voorzitter Jan Paul van Hoven. De vraag luidt: is suikerbieten telen voor bio-ethanol financieel interessant? De Franse telers ontvangen voor bio-ethanolbieten circa €20 per ton bieten. Het saldo van de bietenteelt voor bio-ethanol ligt dus slechts €100 tot €200 hoger dan van wintertarwe.

  • De hoofdgewassen van Morize zijn tarwe, gerst en koolzaad.

  • Vervolgens werd de suikerfabriek van het Franse suikerconcern Tereos in Artenay, vlakbij Orléans, bezocht. Deze fabriek produceert ook bio-ethanol.

  • Het winnen van suiker uit de bieten gaat in meerdere stappen. Eerst gaat het makkelijk, maar de laatste suiker uit de melasse halen is moeilijk. De wet van de afnemende meeropbrengsten. De melasse waar het laatste restje suiker moeilijk uit te halen valt, is rendabeler te verwerken tot bio-ethanol. Er is echter te weinig melasse voorhanden uit de reguliere suikerbietenteelt om aan de vraag van bio-ethanol te voldoen. Daarom contracteert het concern er extra bieten speciaal voor bio-ethanol bij.

  • De bio-ethanolinstallatie. Tereos ziet toekomst in bio-ethanol en heeft alvast fors geïnvesteerd. Naast deze heeft het concern bij twee andere suikerfabrieken ook twee installaties gebouwd. Volgens Tereos-directeur Jacques-Yves Huez is nu het moment van investeren. “Als de ontwikkeling van biobrandstoffen voortzet, kan Tereos er volop van profiteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.