Akkerbouw

Foto & video

Aardappels rooien in maart

In de tweede week van maart 2007 zijn diverse akkerbouwers aan het aardappelen rooien. In de herfst hadden ze de aardappelen laten zitten vanwege de doorwas. In de winter zijn de doorwasknollen weggerot.

Foto

  • Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart rooien de gebroeders Bergeijk in Zuidland (Z.-H.) 5 hectare Bintjes. In het najaar ging het rooien niet door. Reden: de 30 procent waterzakken en de rotte knollen door de vele regen in augustus. In november besluiten de broers de aardappelen te laten zitten en af te wachten.

  • Op vrijdag maken de broers al een beginnetje. De omstandigheden zijn niet ideaal. Eigenlijk is het nog te nat, waardoor het land lastig berijdbaar was. Langer wachten kan echter niet. De weerberichten zijn slecht, zondag zal het weer regenen. Maar belangrijker is dat de aardappelen in het veld weer begonnen uit te lopen. Ze moeten er dus uit.

  • Weer een volle keeper op weg naar de loods. Het is goed te zien dat de omstandigheden niet ideaal zijn. Het kleurt zwart op de keeper van de aanhangende klei.

  • Zaterdag droogt het land verder op. De Zuid-Hollandse polder kleurt grijs van de drogende klei. De ondergrond blijft echter verraderlijk nat. Hierdoor rooit Bergeijk veel kluiten op. Op de rooimat is dit goed te zien. Een natte bende met forse kluiten. De aardappelen zijn behangen met klei.

  • Bij het inschuren moeten er vijf mensen bij de band staan om de kluiten eruit te rapen. Maar uiteindelijk komen de aardappelen redelijk netjes in de bewaarloods.

  • Zaterdagavond laat zijn de aardappelen eruit. Bergeijk schat in dat hij zeker een opbrengst heeft van 30 ton goede aardappelen. Een meevaller, voor het rooien ging hij nog uit van 20 of 25 ton. De akkerbouwer verwacht dat de aardappelen in de pool met voorverkoop van Nedato minstens €15 per 100 kilo opbrengen. Hij zal ze niet voor mei afleveren. Eerst moeten ze drogen. Bij het uitschuren moet de droge aanhangende klei er dan afvallen. Daarnaast moet de akkerbouwer nog wachten omdat hij bij het inschuren een kiemremmer vernevelde.

  • Maar de gebroeders Bergeijk zijn niet de eersten die de aardappelen in maart rooien. Tonny Pot in Sint Maartensdijk (Zld.) rooit al op 14 maart 4 hectare Bintjes. In de herfst heeft hij de aardappelen laten zitten. Hij was bang dat de 15 tot 20 procent doorwasknollen zouden gaan rotten in de bewaring.

  • Pot heeft de Bintjes opgeslagen. Hij is tevreden over het resultaat. De netto-opbrengst is door het wegrotten natuurlijk wat lager maar de kwaliteit in de schuur is goed. Bij Pot gaat het rooien veel beter. Het land blijft netjes achter. Een dag later zaait de loonwerker alweer zomergerst.

Karin Oonk-Nooren

Of registreer je om te kunnen reageren.