Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Leliebollen rooien en sorteren

Nu de laatste suikerbieten van Marinus Jan Blauw in Veendam aan de fabriek zijn geleverd, wordt het tijd om leliebollen te oogsten.

Foto

 • Marinus Jan Blauw (45 jaar) in Veendam heeft 75 hectare in gebruik waarop hij naast lelies ook zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan teelt. De bollen worden gerooid met een Grimme DLS 1700 tweerijige rooier. Zoon Peter (20 jaar) rijdt hier op de trekker die de rooier trekt. De bek van de Grimme-aardappelrooier is aangepast om er leliebollen mee te kunnen rooien. Loof en onkruiden zijn door een loofklapper verwijderd, waardoor alleen bollen en grond gerooid worden.  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Benny Gudde

 • Het rooien is een echte familie-aangelegenheid. De gerooide bollen worden door zoon Rob (19 jaar) vervoerd met een Landini-trekker en een Bijlsma Hercules-kipwagen. De gerooide bollen inclusief het vele zand dat nog tussen de wortels zit, worden in een stortbak gedumpt. De bollen komen hierna in spoelmachines terecht, waar ze worden gewassen.

 • De leliebollen komen redelijk schoon uit de spoelmachine. Ze worden daarna nog een keer nagespoeld.

 • Na het spoelen worden de schone bollen in kuubskisten opgeslagen en teruggedroogd. Na het terugdrogen worden de kuubskisten met bollen naar de loods vervoerd, waar ze worden gesorteerd.

 • De heftruck wordt hier bestuurd door Marinus Jan Blauw, die hier een kuubskist met bollen in de kantelaar geplaatst.

 • Een van de werknemer bedient hier de kantelaar die in stappen kan worden verhoogd. De bedoeling is om een zo constant mogelijk stroom van leliebollen op de transportband terecht te laten komen.

 • De leliebollen komen op de rollenzeef terecht, waar de niet leverbare maten worden uitgezeefd. Hierna komen ze op een transportband terecht.

 • Het verwerken van de leliebollen neemt ongeveer 5 weken in beslag. Daarbij moeten veel mensen worden ingezet. Medewerkers zijn onder andere afkomstig uit Polen en Tsjechië.

 • Tijdens het loofklappen blijft vaak het steeltje vastzitten aan de bol. Het steeltje en andere losse delen moeten handmatig worden verwijderd. Tijdens het rooien en transport raken de wortelharen verward. Het ontwarren van de wortels is secuur handwerk.

 • De bollen komen op een andere band terecht waar ze nog een keer worden gecontroleerd. Om het totale proces vloeiend te kunnen laten verlopen, kan de snelheid van de meeste transportbanden worden geregeld.

 • De laatste visuele controle gebeurt door een medewerker die te kleine bollen van de band haalt. Bij twijfel wordt de grootte van een leliebol gemeten met een meethoutje dat aan de band is bevestigd.

 • De leliebollen gaan na de laatste controle door een telmachine die het juiste aantal bollen in een bakje werpt. De bollen zijn nu afleveringsklaar en worden via de Nederlandse handel verkocht over de hele wereld.

Benny Gudde

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J.H.Lamberts.

  Ik heb 25 jaar aardd: gerooid maar nog niet zo`n bunkerrooier gezien.
  Kan het ook zijn dat het een wagenrooier
  is, dat lijkt mij wel waarschijnlijk ??

  J-Lamberts.

 • no-profile-image

  johan kotslap

  dat is echt een kameraad van mij uit de 301 veendam q-liner

Of registreer je om te kunnen reageren.