Akkerbouw

Foto & video 926 x bekeken

Alle gewassen op ruggen

Biologisch akkerbouwer Hartmut Böhner in Lichtenau (D.) teelt al zijn gewassen op ruggen. Hij ontwikkelde zelf een machine om de ruggen aan te leggen. De ruggen zijn permanent, de teler ploegt niet meer.

Foto

  • De Duitse biologische akkerbouwer Hartmut Böhner teelt al zijn gewassen op ruggen. Hij ploegt zijn zware klei al meer dan 10 jaar niet meer. De ruggen staan hart op hart 80 centimeter van elkaar.

  • Böhner bewerkt zijn grond met een zelf ontwikkelde machine. Sinds 2003 verkoopt fabrikant Frost de ruggentrekker. Schrapers vlakken de bovenste 4 centimeter van de ruggen af, waarna risters de ruggen opnieuw opbouwen. Alle elementen zijn instelbaar.

  • De ruggenmachine is voorzien van een Accord-zaaimachine. Voor een goede gewichtverdeling zit de zaadtank voorop de trekker. Hier worden tuinbonen gezaaid. De schraper verwijdert de bovenste droge centimeters van de ruggen, waarna drie rijen bonen op de vochtige ondergrond worden gelegd. Vervolgens worden de ruggen weer aangeaard. Bij deze bewerking is de machine voorzien van veertanden tegen onkruid. Ook het plaatsen van vingerwieders is mogelijk.

  • Omdat niet meer geploegd wordt, is volgens Böhner de structuur en de vochthuishouding sterk verbeterd. De capillaire werking zorgt ervoor dat (onder normale omstandigheden) de rug tot vrijwel bovenin vochtig blijft. Het is belangrijk vocht vast te houden. Ook al regent het in Lichtenau 1.200 millimeter per jaar, in de zomer komen toch droge perioden voor. Beregenen kan de akkerbouwer niet. “Het is natuurlijk geen wondersysteem”, merkt Böhner op. “Toen het deze zomer 5 weken niet regende, stokte ook bij mij de groei van de planten wegens vochttekort.”

  • Naast een betere capillaire werking is de vochtdoorlaatbaarheid van de grond sterk verbeterd. De omgeving is heuvelachtig. Hevige regen veroorzaakte in het verleden afspoelen van de grond, omdat het water niet door de ploegzool kon dringen. Nu zakt het water gewoon de bodem in.

  • Alle gewassen staan op ruggen, dus ook de suikerbieten. Normaal staan bietenrijen 45 of 50 centimeter van elkaar. Bij Böhner staan ze op ruggen die 80 centimeter van elkaar liggen. Omdat rooierfabrikanten daarvoor geen geschikte rooibek hebben, en die ook niet willen ontwikkelen, rooit Böhner zijn 12 hectare bieten met een eigen éénrijige rooier.

  • Meest opvallend is dat ook de tarwe op ruggen geteeld wordt.

  • Dorsen, hakselen en balen van de tarwe is geen probleem. Wel moet iets langzamer gereden worden dan bij tarwe op vlak land. Tussen de ruggen staat klaver om ’s winters de stikstof te binden.

  • Een foto van afgelopen herfst. Zeker voor biologische omstandigheden staat de boerenkool egaal op de ruggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.