Akkerbouw

Foto & video

Spruitkoolboulevard in Westmaas

DLV Plant organiseerde begin november voor de derde keer de Spruitkoolboulevard. Telers werden hier geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen in de spruitkoolteelt.

Foto

 • De Spruitkoolboulevard werd gehouden in Westmaas (Z.-H.). Naast een groot aantal Nederlandse telers maakten ook Belgische telers van de gelegenheid gebruik om zich te laten informeren over de ontwikkelingen in Nederland.  Foto's: Peter Roek, tekst: Luuk Meijering

 • Vanggewassen kunnen mogelijk de schade door koolwittevlieg in de spruiten beperken. Deze lokken de vlieg, zodat de spruiten schoon blijven. Op de Spruitkoolboulevard zijn verschillende gewassen getest. Alleen boerenkool lijkt aantrekkelijk genoeg voor de koolwittevlieg om zich daarnaar toe te verplaatsen. Barbarakruid is een geschikt vanggewas voor de koolmot.

 • De onderkant van een sterk door koolwittevlieg aangetast spruitkoolblad. Hierop zitten volwassen koolwittevliegen, larven, door de larven uitgescheiden honingdauw en de roetdauwschimmel die op de honingdauw groeit. Een met roetdauw besmeurde spruit is onverkoopbaar.

 • De Beetle Eater is door DLV Plant naar de Spruitkoolboulevard gehaald om de mogelijkheden van mechanische insectenbestrijding onder de aandacht te brengen. De machine is een in Canada ontwikkelde “stofzuiger” om coloradokevers uit aardappelen te zuigen. De machine is zonder aanpassingen ingezet in spruiten en bleek daar 90 procent van de aanwezige koolwittevliegen uit het gewas te zuigen. Volgens PPO-onderzoeker Rob van den Broek biedt de machine in aangepaste vorm zeker mogelijkheden.

 • Van Iperen toonde de resultaten van een bladbemestingsproef. De achtergrond van de proef is te kijken of er met de aangescherpte bemestingsnormen nog wel goede spruiten te telen zijn. Door gebruik van bladmeststoffen kan met minder stikstof ook een goede spruit geteeld worden. Bezoekers konden zelf de geplukte spruiten beoordelen.

 • Een door slakkenvraat aangetaste spruit. De resultaten van de proeven laten zien dat het heel moeilijk is om een betrouwbare slakkenbestrijdingsproef op te zetten. Slakken komen namelijk niet egaal over het perceel voor, waardoor de uitkomsten een verkeerd beeld geven. De veldjes behandeld met Caragoal en 8,5 kilo Ferramol lijken beter dan Nemaslug en onbehandeld. Door de grote verschillen tussen de veldjes is de uitkomst niet statistisch betrouwbaar.

 • Spruitentelers krijgen uitleg over de nieuwe rassen van Nickerson-Zwaan. Syngenta Seeds presenteerde twee knolvoetresistente spruitkoolrassen. Knolvoet is vooral een probleem dat in België speelt.

 • De vogelverschrikker van AlcetSound produceert angstgeluiden van vogels en geluiden van roofvogels. In een straal van 70 meter houdt één luidspreker het gewas vrij van wildschade.

 • Twee van de Belgische belangstellenden op het proefveld, links Liesbet van Remoortere en rechts Nathalie Cap van het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen.

 • Naast de rondleiding over het veld organiseerde DLV Plant in de hal van Van Iperen de Spruitkoolplaza. Hier waren de belangrijkste spelers in de spruitenwereld aanwezig, van zaad tot afzet. Telers legden hier direct contact met leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.