Akkerbouw

Foto & video

Paragruber-woeler van Kongskilde

Het oordeel van de gebruikers, kort samengevat. PLUS: Intensieve beluchting van de bodem zonder grote verstoring van de toplaag en met verrassend weinig trekkracht; verstelbare beitels; robuust frame en nette afwerking; compacte opbouw kopeg met zaaimachine (na aanpassing hefarmen). MIN:Tussen woeltanden en driepunt snel stropen van loof- en stroresten onder natte omstandigheden; positie hefarmen standaard niet optimaal.

Foto

  • Akkerbouwers beschikken over steeds zwaardere trekkers en krijgen hierdoor ook meer belangstelling voor zware woelcombinaties, zoals de robuuste Paragruber van Kongskilde. Deze combineert goed met een kopeg en zaaimachine en de naar binnen gebogen tanden trekken licht, zo luidt het oordeel van drie gebruikers.

  • De Paragruber Eco 300 van Kongskilde heeft naar binnen toe gebogen tanden. Overige technische gegevens: - Werkbreedte: 3 meter. - Tanden: 5 centimeter dik plaatstaal. - Tandafstand: 50 centimeter (niet instelbaar). - Onderhoud: beitels gemaakt van vijf vervangbare slijtdelen. - Vrije hoogte onderkant frame tot beitelpunt 85 centimeter. - Hoofdframe: kokerbalk 10 x 20 cm (1 centimeter wanddikte) - Gewicht: 780 kilo. - Prijzen: standaard 5.493 euro

  • Uniek aan de Kongskilde Paragruber zijn de verstelbare schaardelen. Door deze steiler te zetten, wordt de grond merkbaar intensiever opgebroken, bijvoorbeeld om bietenland extra grof weg te leggen. Door de schaardelen zo vlak mogelijk te stellen, vergt de woeler onder natte omstandigheden merkbaar minder trekkracht.

  • Onder natte omstandigheden gaan bijvoorbeeld hoopjes bietenblad of gehakseld stro vrij snel stropen bij de twee woelpoten die meteen achter de driepuntsbevestiging van de trekarmen zijn gemonteerd. Voor het overige loven de gebruikers zijn goede werkkwaliteit en verrast de geringe trekkrachtbehoefte. Vierwielaangedreven trekkers vanaf circa 94 kW (125 pk) halen op de lichte tot middelzware klei 4 tot 6 kilometer per uur.

  • Bij alle gebruikers is de stand van de hefarmen voor de aanbouw van kopeg en zaaimachine door de leverancier aangepast. Door een meer verticale stand komen de kopeg met zaaimachine circa 20 centimeter korter op de woeler. Dan nog hangt een nokkenradzaaimachine in de hef van een kopeg circa 4,5 meter achter de vanghaken aan de trekkerhef.

Of registreer je om te kunnen reageren.