Akkerbouw

Foto & video 627 x bekeken

Veel te kijken op zonnige aardappeldemodag

De Aardappeldemodag in Westmaas (Z-.H.) trok woensdag naar schatting tussen 5.000 en 6.000 bezoekers. Ondanks de soms zware buien voorafgaand aan de dag konden rooi- en ploegdemonstraties doorgaan. Aardappelen kwamen schoon en goed op de kipper. Kijk ook op aardappeldemodag.com.

Foto

 • Veel belangstelling voor de rooidemonstraties. Hier beoordelen bezoekers het werk van een vierrijige zelfrijdende Ploeger-rooier.

 • De nieuwe rooibek van Ploeger. Deze heeft geen diabolorollen maar sleeptasters om de rooidiepte te bepalen. Extra grote rooischijven zorgen ervoor dat de rug compleet binnenkomt.

 • Een nieuwe tweerijige zelfrijdende rooier van Grimme, de SF 170 GT. Deze heeft een rooisysteem met axiaalrollen. De rooier is uitgerust met één rups en twee extra grote banden om op weinig draagkrachtige grond te kunnen werken. Zie de volgende foto.

 • Onder de nieuwe Grimme-rooier is maar plaats voor één rups, deze is optioneel.

 • Tansanit-ploeg van Lemken, een kruising tussen een gedragen en een half-gedragen ploeg. Lemken claimt dat de benodigde trekkracht voor deze ploeg ongeveer eenvijfde onder die van een normale zevenschaar ligt. Op de Aardappeldemodag werd de zevenschaar getrokken door een 135 kW-trekker (180 pk). Op de klei werd met strokenristers 27 centimeter diep geploegd.

 • Lemken ploegt met een demoploeg met aan de ene kant vier gangbare kleiristers en aan de andere kant vier nieuwe W52-risters. Door een andere vorm zouden die lichter moeten trekken. Zie de twee volgende foto’s.

 • Gangbaar rister van Lemken, het zogenoemde Hollandse model kleirister. Dat is door de meeste fabrikanten gekopieerd van Rumptstad, die het ooit ontwikkelde. Direct achter de schaarpunt loopt het rister vrij steil op.

 • Nieuw W52-rister van Lemken. Door het iets geleidelijker oplopen van het rister direct achter de schaar en doordat het rister wat langer is dan het klassieke Nederlandse kleirister, trekt het volgens Lemken lichter.

 • Johan Aarnoudse van Van Iperen laat een nieuwe mestzak zien die speciaal is ontwikkeld voor tijdelijke opslag van vloeibare kunstmest. De zak kost rond €2.000, heeft een inhoud van 22 kuub en wordt na gebruik weer opgevouwen.

 • De Smart Grader van Miedema is een elektronische sorteermachine voor aardappelen. Camera’s beoordelen de gewassen aardappelen. De machine kan ze sorteren op beschadigingen, kleur, knolvorm en grootte. De capaciteit ligt tussen 5 en 10 ton per uur.

 • Twee kippers voeren aardappelen af. De Frieslanders gaan voor verpakking direct als veldgewas naar Nedato in Oud-Beijerland; Carlita-aardappelen werden na maat scheiden ingeschuurd.

 • Voor €1 per stuk was er de uit één aardappel gesneden en gefrituurde Chip Twister. Leverbaar in verschillende kruidingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.