Akkerbouw

Foto & video

Uitzonderlijk nat

Augustus 2006. De eerste twee weken van augustus waren uitzonderlijk nat. Er viel meer regen dan normaal in de hele maand augustus. Buien van soms 30 tot 40 millimeter per keer maakten iedere oogst onmogelijk.

Foto

 • Natte uien in Zeeuws-Vlaanderen na opnieuw een zware bui regen.

 • Vlas ligt te roten. De kwaliteit van de vezel is hier door het vele water nog niet of nauwelijks aangetast.

 • Droogte en keren van het vlas is op heel korte termijn nodig. Onder in het zwad begint schimmel zichtbaar te worden.

 • Cyriel Buijsse, voorzitter van de Bruine Bonen Telersvereniging Biervliet (BBTB) voor een perceel natte bonen tussen Biervliet en Hoofdplaat. Vlak ervoor is in een kwartier tijd ongeveer 17 millimeter regen gevallen. De voorafgaande anderhalve week viel al meer dan 200 millimeter.

 • Behalve de nattigheid van nu speelde ook de droogte de bonen parten. Veel peulen bovenin de plant zijn nog laat aangezet en nauwelijks ontwikkeld.

 • Een rondgang langs percelen van leden van de telersvereniging levert een beeld op van tweewassigheid in de gewassen. De ongelijkmatige ontwikkeling en afrijping van de peulen zal ten koste gaan van de kwaliteit van de eerst rijpe peulen onderin het gewas.

 • De situatie na een forse bui. Zoveel regen in korte tijd is niet te verwerken door de overigens goede drainage op het perceel.

 • Zevenbergschenhoek in het westen van de provincie Noord-Brabant. Akkerbouwer met schop in perceel plantuien om water af te laten. Het was beter geweest om de uien direct na de oogst binnen te rijden en ze via ventilatie te drogen dan te gokken op drogen op het veld.

 • Opvallend op nogal wat percelen is dat het water in het midden staat; de percelen liggen hol. Mogelijk is dat het gevolg van het feit dat in de loop der jaren door grond- en zaaibedbereidingen steeds wat grond naar voren is gebracht.

 • Stro in de buurt van Zevenbergen. Het fris-gele begint er zachtjesaan wel van af te gaan.

 • Aardappelopslag in de tarwestoppel.

 • Oogst van winterpeen door loonbedrijf Van Raak in Hooge Mierde (N.-Br.). Het loonbedrijf pakte het perceel om 19.00 uur aan, nadat het een ander perceel wegens te weinig draagkracht niet kon afronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.