Akkerbouw

Foto & video

Foto-impressie: Pflanzenanbautag 2005 Leipzig

Op de door machinefabrikant Amazone georganiseerde Pflanzenanbautag 2005 in Leipzig (Dld.) toonde de fabrikant diverse stoppelcultivatoren en schijveneggen. Amazone probeerde akkerbouwers uit heel Europa te overtuigen dat de ploegen niet langer nodig is. Vooral akkerbouwers in Oost-Europa waar veel graan op graan op grote percelen wordt geteeld, leidt het achterwege laten van ploegen tot € 21 per hectare aan kostenbesparingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Kiel (Dld.) Niet alle aanwezige Nederlandse akkerbouwers waren overtuigd. In Nederland is door het intensieve bouwplan met veel rooivruchten de ploeg nog niet uitgeploegd. Na de oogst van rooivruchten blijven in de kleigronden vaak diepe sporen achter. Op onkruidgevoelige gronden zullen akkerbouwers graag een kerende bewerking willen uitvoeren. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden. Als na een nette aardappeloogst graan volgt, is vóór het graan zaaien een stoppelbewerking voldoende.

Foto

  • Een Claas Xerion met de 6 meter brede Centaur stoppelcultivator met schijveneg.

  • Een Claas Xerion met de 6 meter brede Centaur stoppelcultivator met schijveneg. Benodigd vermogen van de combinatie: 207 kW. De stoppelcultivator bewerkt de grond wat dieper ( 4 tot 15 centimeter) dan een schijveneg en werkt het stro dieper door de bouwvoor.

  • Een 7,5 meter brede Catros 7500 schijveneg. Twee rijen schijven en een packerwals met rubberen ringen. Bijzonderheden: de twee rijen schijven zijn horizontaal 30 centimeter verschuifbaar ten opzichte van elkaar. Benodigd motorvermogen: 185 kW. Er zijn ook voor Nederland interessante versies van 3 en 4 meter breed verkrijgbaar.

  • De schijveneg geeft een mooi vlak zaaibed. De packerwals bestaat uit 15 rubber luchtgevulde wielen.

  • Een schijveneg bewerkt slechts de bovenste vijf centimeter van de bouwvoor. Daarbij sluit het gelijk de capillaire vaten af, zodat de grond niet uitdroogt. Het uiteindelijke streven van ploegloos boeren is de bouwvoor, met in het bijzonder het bodemleven, volledig onberoerd te laten. Na jaren ontwikkelt zich dan vanuit een natuurlijk evenwicht tussen bodemleven, humus en strodeeltjes een zeer stabiele structuur.

  • Opgeklapt is de Catros 7500 schijveneg net geen 4 meter.

  • De 3 meter brede Cenius schijveneg vraagt 77 kW vermogen. Deze 3 meter brede machine is in tegenstelling tot de supergrote machines interessant voor de Nederlandse markt.

  • Naast stoppelbewerkingsmachines toonde de fabrikant ook spuiten, strooiers en zaaimachines. Hier de Cirrus 9001. Deze zaait 9 meter breed en is hydraulisch opklapbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.