Commentaar

2 reacties

‘Hoe pakt de € 50 miljoen voor aardappelen uit?’

Het blijft nog onduidelijk hoe de steunregeling voor aardappelen vanwege de coronacrisis uitpakt.

De reddingsboei voor de aardappelsector blijkt niet het drijfvermogen te hebben dat ervan werd verwacht. Om te beginnen is de € 50 miljoen coronasteun van de overheid amper genoeg om de halve kostprijs te vergoeden. De steun is namelijk ontworpen voor zo’n miljoen ton aardappelen, wat neerkomt op

5 à 6 cent per kilo. Bovenop de overheidssteun zouden de telers nog de opbrengst uit de alternatieve afzet mogen houden. Maar die zou ‘vrijwel nihil’ zijn, was de verwachting.

Volgens landbouwminister Carola Schouten zou de steun ‘een deel van de pijn bij telers verzachten’. Volgens directeur André Hoogendijk van de Brancheorganisatie Akkerbouw zou de schaderegeling ‘gezonde bedrijven redden’.

Lees ook: RVO.nl: aanvulling contractprijs wordt verrekend met compensatie

Regeling geldt niet voor contractaardappelen

Ondertussen zijn we een aantal weken verder en ziet het ernaar uit dat de compensatieregeling anders gaat uitwerken dan verwacht. Om te beginnen doordat de regeling feitelijk voor contractaardappelen niet geldt. Het plan dat telers hun contracten met hun afnemer zouden ontbinden, zodat ook deze aardappelen binnen de regeling zouden vallen, viel in duigen.

Verwerkers zouden de opbrengst voor de teler uit compensatie plus verkoop van de aardappelen aanvullen tot de oorspronkelijke contractprijs. Totdat duidelijk werd dat de overheid aanvulling vanuit de verwerkers zou aftrekken van de steun. Dat zou zowat de hele steun kosten, dus die vlieger ging niet op.

Lees ook: ‘Verdeling € 50 miljoen voor telers en verwerkers niet echt zuiver’

Mogen telers opbrengst uit alternatieve afzet houden?

Maar daar blijft het niet bij. In de beantwoording van Haagse ambtenaren op vragen van de samenwerkende accountants (VLB) blijkt dat het nog maar zeer de vraag is of deelnemers aan de regeling ook de opbrengst uit afzet naar alternatieve bestemmingen inderdaad mogen houden.

Het ministerie schrijft: “Als uit de facturen blijkt dat er in die gevallen toch sprake is van (veel) hogere bedragen (dan ‘gering’ of ‘vrijwel nihil’, red.), moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat daardoor het recht op de tegemoetkoming wordt verspeeld.”

Concrete getallen bij wat ‘gering’, ‘vrijwel nihil’ of ‘(veel) hogere bedragen’ zijn, worden niet genoemd. Ook bij verdere navraag blijft uitvoeringsinstantie RVO.nl dubbele boodschappen afgeven: “Telers mogen de restopbrengst houden” én “er wordt gekeken naar de feitelijke opbrengst, op dit moment is nog niet aan te geven hoe daarmee wordt omgegaan.”

Krapte veevoer door droogte zorgt voor hogere restopbrengsten

Duidelijk is alvast wel dat de restopbrengsten hoger worden nu door droogte veehouders krap in hun voer komen te zitten. Ofwel, het blijft nog even onzeker wat de deelnemer aan de steunregeling uiteindelijk aan zijn aardappelen van oogst 2019 overhoudt.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

  • Hilhorst100

    Eind van het liedje we moeten de compensatie met wettelijke woekerrente terug gaan betalen.

  • aardappelboer

    Vind sowieso dat het veel te lang duurt, het voorschot van 30% wordt binnen 5 dagen betaald maar de rest pas half november.

Of registreer je om te kunnen reageren.