Boerenblog

1 reactie

‘Kosten beteugelen om coronacrisis te overleven’

Hoe ga je als agrariër om met de coronacrisis? Allereerst: wat je niet uitgeeft, hoef je niet terug te verdienen.

Inmiddels zijn we alweer ruim vijf weken verder met de coronacrisis en de impact is nog groter dan dat men gedacht had. Gelukkig is de overheid bereid om vele bedrijven zo goed als mogelijk te helpen en ze te behoeden voor een faillissement. Of dit allemaal genoeg is, zal de tijd wel uitwijzen.

Onverkoopbare fritesaardappelen

Ook voor de onverkoopbare fritesaardappelen heeft men € 50 miljoen beschikbaar gesteld. Deze aardappelen mogen dan niet tot frites verwerkt worden. Voor de aardappelen zou de teler dan een vergoeding tot maximaal 5 cent per kilo (vergoeding van veevoer gaat weer van deze prijs af) ontvangen.

Het gekke is dat de dagprijs voor fritesaardappelen nog op 1,5 tot 2 cent staat. Je zou toch mogen verwachten dat deze dan ook zou stijgen naar minimaal 5 cent?

Als teler kun je volgens mij het beste proberen de oude aardappelen zo snel mogelijk te verkopen als veevoer of voor de vergister

Als teler kun je volgens mij het beste proberen de oude aardappelen zo snel mogelijk te verkopen als veevoer dan wel voor de vergister. Dit om verdere kosten te voorkomen.

Jammer dat ze voor deze tegemoetkoming niet van de verwerkende industrie hebben geëist dat ze na 1 augustus geen oude aardappelen meer mogen verwerken. Want de kans is groot dat de oude oogst nu in het vaarwater van de nieuwe oogst komt.

Hierdoor is de kans op herstel van de prijzen op korte termijn een stuk kleiner.

Pootgoed

Beter was het ook om meer pootgoed (voor de fritesaardappelteelt) van de markt te halen bij telers die al poters hadden besteld, zodat ze van hun aardappelcontract voor oogst 2020 af konden. De bereidheid om hier gehoor aan te geven was heel groot. Maar omdat er al poters besteld waren en men hier niet van af kon, hebben vele boeren ze toch maar geplant. Met € 10 miljoen had je voor oogst 2020 wel 10.000 hectare extra kunnen krimpen in Nederland.

Ik zelf denk dat het nu niet verstandig is om in volle productie door te draaien

Hoe ondernemers met deze crises omgaan, is heel divers. Je hoort wel dat sommige bedrijven veel omzetverlies hebben. Maar omzet zegt niet alles. Belangrijker is hoe kun je het eventueel verlies zo laag mogelijk houden.

De kalvermester laat zijn stallen leeg liggen om zijn verlies te beperken en te wachten op betere tijden. Een bloemenkweker blijft in volle productie om weer meteen in volle productie te zijn zodra er betere tijden aanbreken.

Ik zelf denk dat het niet verstandig is om in volle productie door te draaien. Je moet als ondernemer reageren op de markt. Doe je dit niet, dan kan het volgens mij de ondernemer die gewoon op volle kracht doordraait, wel eens de kop kosten en is een faillissement onafwendbaar.

Minder op vrije markt telen

Verstandiger is het om wat rustiger aan te doen en om minder op de vrije markt te telen. Dus je eventueel beter indekken met contracten of op de termijnmarkt. Ook is het wellicht verstandig om minder risicovolle gewassen te gaan telen.

Voor iedereen is het weer anders. Vaak ben je al een weg ingeslagen en kun je niet meer terug. Maar probeer de kosten in ieder geval te beteugelen, want wat je niet uitgeeft hoef je ook niet terug te verdienen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • Vhouder

    worden contract frites aardappelen wel afgenomen en uitbetaald

Of registreer je om te kunnen reageren.