Commentaar

3 reacties

‘Aardappelgeld is voor telers, niet voor industrie’

Aardappelverwerkers willen geld uit het steunfonds van € 50 miljoen gebruiken om aan hun contractverplichting te voldoen. Daar is het niet voor bedoeld.

De fritesindustrie heeft het zwaar door de coronacrisis. Het is bekend. Logisch en begrijpelijk dat deze bedrijven elke kans op wat extra geld aangrijpen. Maar nu doen ze een greep in de kas van het steunfonds voor de aardappeltelers en dat gaat gaat te ver. Die €50 miljoen zijn bedoeld voor de telers die geen afzet meer hebben voor hun (vrije) aardappelen, niet voor de industrie.

Contracten openbreken

Wat is er aan de hand? De verwerkers zitten in hun maag met gecontracteerde aardappelen van oogst 2019. De afzet is immers grotendeels weggevallen, terwijl ze wel gebonden zijn aan de contracten en de overeengekomen aardappelen moeten afnemen. Nu willen ze de contracten met de telers openbreken. Die moeten de aardappelen dan elders zien te slijten, waarbij ze compensatie kunnen krijgen van de overheid. De verwerkers vullen dit aan tot de contractprijs.

De contracten hangen de aardappelverwerkers als een molensteen om de nek

Voor verwerkers is dit vast een oplossing. De contracten hangen hen als een molensteen om de nek. En, eerlijk is eerlijk, van een failliete verwerker hoeft de teler ook geen contractprijs meer te verwachten. Toch is het niet in de haak. Dit geld is niet bedoeld voor de verwerkers maar voor de telers. Bovendien gaan deze contractaardappelen concurreren met de vrije aardappelen. Dit gaat ongetwijfeld ten koste van de compensatie voor de vrije aardappelen. En last but not least, een potje van € 50 miljoen is wel erg weinig om de fritesindustrie mee overeind te houden.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • groeneveld

  en de poolaardappels dan johan oppewal

 • zeeuw78

  In de regeling van LNV gepubliceerd in de Staatscourant op 08-05-2020 aangaande de steun voor de consumptieaardappelen staat dit bij de Overige bepalingen:

  De minister kan de hoogte van de tegemoetkoming na de verstrekking herzien dan wel de beschikking tot de tegemoetkoming intrekken en de te veel uitbetaalde bedragen terugvorderen, indien:

  -vast is komen te staan dat de gedupeerde onderneming of gedupeerde teler kunstmatig de voorwaarden heeft gecreëerd om voor een tegemoetkoming in aanmerking te komen en dus een voordeel zou genieten dat niet in overeenstemming is met de doelstellingen van deze regeling.

  Mijn insziens is het openbreken van contracten en misbruik van deze regeling maken toch ook kunstmatig ?!?

 • aardappelboer

  Dat vind ik ook, de afnemers moeten hun contracten nakomen en geen misbruik maken van de telers, immers als de vrije marktprijzen hoog zijn mogen wij als telers ook niet onder onze contractverplichtingen uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.