Commentaar

‘Wegblijven bij aardappeljuristerij’

Het is altijd wat met aardappelen. Droogte, nattigheid, ziekte. En nu corona. In één klap hangt 1 miljoen ton aardappelen boven de markt.

Alternatieve bestemmingen zijn er alleen met achterlating van zowat de hele opbrengstprijs van net voor de uitbraak van het coronavirus. Dat is een verlies van bijna € 150 miljoen.

Afwikkeling is altijd gecompliceerd

De Brancheorganisatie Akkerbouw klopt namens 1.000 à 1.500 getroffen telers aan bij het kabinet voor compensatie. Uitgaand van de maximaal € 100.000 per onderneming die het kabinet zonder Brusselse tussenkomst direct mag uitkeren, gaat het ook hier om die € 150 miljoen. Of de compensatie nou wél of niet komt, de afwikkeling van deze ellende wordt altijd gecompliceerd.

Wat is hier rechtvaardig?

Stel, de gevraagde miljoenen komen, wat te hopen is. Hoe moet dat worden verdeeld? Krijgt een teler met € 300.000 schade het maximum van € 100.000, een derde van zijn schade? En zijn collega met € 100.000 schade dan, wordt die volledig gecompenseerd? Wat is hier rechtvaardig?

Contractaardappelen

Ook zonder compensatie wordt het lastig. Voor wie is bij contractaardappelen de schade? Als wordt geleverd, zou je toch denken dat de fabriek over de brug moet komen. Die ziet dan hogerop in de keten zijn schade maar weer te verhalen. Of zijn er overmachtclausules voor een coronapandemie?

BO Akkerbouw zegt bij juristerij weg te willen blijven. Maar of dat gaat lukken?

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.