Commentaar

5 reacties

‘Iedereen 5 cent coronasteun per kilo aardappelen?’

Het voelt niet goed om bij de verdeling van de aardappelsteun wegens de coronacrisis iedereen 5 cent per kilo te geven.

‘De steun moet een deel van de pijn verzachten”, zei landbouwminister Carola Schouten bij de toekenning van € 50 miljoen voor fritesaardappeltelers die door de lockdown tijdens corona met zo’n miljoen ton aardappelen blijven zitten. “Deze schaderegeling redt gezonde bedrijven”, zegt directeur André Hoogendijk van de Brancheorganisatie Akkerbouw.
Zeker mag de aardappelsector blij zijn met de vlotte toekenning van de steun. Maar nu begint het pas. € 50 miljoen is dan wel een behoorlijk bedrag, maar als de schatting van een miljoen ton aardappelen juist is, is het bij lange na niet genoeg om telers de marktprijs of zelfs maar de kostprijs van hun aardappelen te vergoeden.

Dus moet een regeling uitgewerkt worden. Reken maar dat daar nog menig harde noot gekraakt moet worden. Krijgt een teler met nog slechts de laatste 20% van zijn oogst in opslag dezelfde gemiddeld 5 cent per kilo als de langbewaarder die nog zijn hele oogst van 2.500 ton aardappelen in de schuur heeft zitten?

Zijn er ‘gezonde bedrijven’ die meer steun nodig hebben dan andere? Rechtlijnig 5 cent uitdelen voor iedere overtollige kilo voelt niet logisch aan

En bij wie precies moet de pijn het meest worden verzacht: zijn er ‘gezonde bedrijven’ die meer ondersteuning nodig hebben dan andere? Rechtlijnig 5 cent uitdelen voor iedere overtollige kilo voelt niet logisch aan.

Mag compensatiegeld worden benut om de contractprijs te ondersteunen?

Nog zo’n kwestie: mag compensatiegeld worden benut om de contractprijs te ondersteunen? Die vraag moet voorafgaand aan de verdeling van die € 50 miljoen onder de telers wel beantwoord zijn.

Je kunt je namelijk afvragen, zegt jurist Mieke Parmet van het Wageningse Instituut voor Agrarisch Recht, of afnemers van contractaardappelen met een beroep op overmacht van hun afnameplicht én contractprijs af kunnen.

De industrie kán immers de aardappelen wel blijven afnemen en betalen. Dat ze er vervolgens geen kant mee op kan, is een andere kwestie.

Ontsnappingsroute

Een ontsnappingsroute zou nog kunnen zijn die van de onvoorziene omstandigheden. De lockdown om het coronavirus te beteugelen was ten tijde van het afsluiten van het contract niet te voorzien.

Maar het staat niet vast dat zo’n beroep op contractontbinding door de rechter zal worden gehonoreerd. Fritesfabrieken kunnen aanspraak maken op andere steunmaatregelen van de overheid.

Het zou dus kunnen dat de fritesfabrieken de nog resterende contractaardappelen moeten afnemen en afrekenen

Het zou dus kunnen dat de fritesfabrieken de nog resterende contractaardappelen moeten afnemen en afrekenen. De € 50 miljoen van Schouten zou in dat geval beschikbaar zijn voor alleen de zogenoemde vrije aardappelen.

Dan komt ineens een veel hoger compensatiebedrag per kilo tevoorschijn dan de gemiddelde 5 cent per kilo.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Vhouder

  fabrieken moeten contracten na komen

 • maxisprint

  Het lijkt mij dat als je aardappelen voor vaste contractprijs weggaan, je geen recht op deze regeling hebt

 • trekker123

  Wordt de fritesfabriek uit de wind gehouden of wordt de teler geholpen?

 • agratax(1)

  Afgezien van het bedrag van de overheid, vind ik dat de vraag is "Kan de afnemer zijn contract eenzijdig ontbinden, omdat de overheden om gezondheidsredenen de hele wereld economie op slot hebben gezet en daarmee de grondstoffen producent (boer) met de daaraan verbonden kosten opzadelen? ik weet dat heren verwerkers hier duidelijk over zijn, zij hebben de contracten zo geschreven dat ze bij farce majeur niet hoeven af te nemen, maar bij te weinig oogst proberen ze doorgaans hun lijnen wel vol te houden ten koste van de boer die een misoogst had en dus zijn contract niet kon vol leveren. Ook hier zou dan ook deze farce majeur moeten gelden!!!

 • jolanda

  Beste Leo,
  Wij meenden dat de voorwaarden voor deze regeling min of meer bekend was. Er was zelfs geschreven dat je niet aan je buurman (veehouder) voeraardappelen kan leveren in deze regeling omdat je niet GMP gecertificeerd bent.
  Uit bovenstaand artikel blijkt dat het mogelijk nog alle kanten op kan gaan.
  Wij hebben in ieder geval nog onverkochte vrije aardappelen en zouden het fijn vinden dat de voorwaarden voor steun snel duidelijk worden. En waarom maar 40% van de dagprijs??? Waarom niet 70% zoals in de tuinbouw.
  Er zijn ca 1500 telers die vrije aardappelen hebben zitten. Waarom geen inventarisatie zodat ieder een uitschuurstrategie kan bepalen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.