Boerenblog

‘Corona, harde grond en toch ook comfortabel’

Ondanks de coronacrisis voelt onze fysieke vrijheid als akkerbouwers nu wel als luxe.

In het lijstje met jaren die we niet snel vergeten, zal 2020 waarschijnlijk wel hoog gaan eindigen. Eenieder ervaart de gevolgen van het coronavirus op zijn manier.

Bij de meeste akkerbouwers gaat het meeste werk van de voorjaarsdrukte ‘gewoon’ door. In deze tijd leren we weer eens dat gezond zijn en blijven toch een van de belangrijkste dingen in het leven is.

In eerste instantie dacht ik dat het om een variant op de griep ging en dat het allemaal wel mee zou vallen. Ondertussen beseffen de meesten onder ons wel dat we te maken hebben met een zeer gevaarlijk virus, dat niet alleen voor oudere mensen grote gevolgen heeft.

Overheid reageerde ‘redelijk adequaat’ op corona

Onze overheid heeft redelijk adequaat gereageerd en tot nog toe weten te voorkomen dat het virus zich in Nederland op grote schaal kan verspreiden. Toch is het best wel schrikken als collega’s uit de buurt onverwachts met verschijnselen opgenomen worden. Want in onze sector is anderhalve meter afstand houden toch niet de grootste uitdaging.

Droge, harde, stugge grond

In de orde van alledag ondervinden we nu (gelukkig) met name praktische uitdagingen, zoals de droge, harde, stugge grond. Door de opeenvolging van de natte en zware oogstomstandigheden van vorig seizoen, het uitblijven van vorst en de zware regenval van afgelopen winter, is de grond zo hard als beton geworden.

Nog nooit werd er rond deze tijd hier in de regio zoveel beregend

Als het al lukt een fijn zaaibed te maken, liggen de zaadjes vervolgens vaak droog. Nog nooit draaiden er rond deze tijd hier in de regio zoveel haspels. Aanvankelijk om zaden te laten kiemen, nu steeds vaker om de grond zachter te maken, zodat deze überhaupt bewerkt kan worden en de machines heel blijven.

Inmiddels is de grond op andere percelen zo hard dat verkruimelen er niet meer bij is. Waar we nu op de beregende zware grond aardappelen aan het poten zijn, en er is op bepaalde plekken net wat minder water gevallen, lijkt het wel of we in een grindbak aan het harken zijn.

Wat dat betreft alweer een memorabel seizoen: van het ene uiterste in het andere.

Onzekere aardappelmarkt en fritesaardappelen

En dan niet te vergeten de onzekerheid in de aardappelmarkt. Wat gaat er gebeuren met de grote voorraad fritesaardappelen die nu nog in de bewaring zitten en welke gevolgen hebben alle maatregelen op het nieuwe seizoen? Komt de afzet weer op gang, of poten we aardappelen waar aanstaande winter geen afzet voor is?

Uien en bieten op schema

In elk geval liggen de uien en de bieten op schema. Deze zijn na het zaaien inmiddels drie keer beregend om ze gekiemd te krijgen en door de korst heen te laten komen. Netjes ‘social distancing’ op de soorteigen plantafstand … Ging dat maar zo makkelijk bij mensen.

Ondanks alle praktische uitdagingen hebben we het nu op een bepaalde manier toch luxe. De fysieke vrijheid die we als akkerbouwer hebben, voelt in deze tijden toch extra comfortabel.

Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.