Commentaar

2 reacties

‘Zelf gewas vermarkten is moeilijk’

Afzetcoöperatie De Proefschuur stopt er mee. Het leveren van aardappelen, groenten en fruit rechtstreeks van het boerenbedrijf aan supermarkten is niet rendabel te maken, concluderen de 52 leden.

Na 2,5 jaar constateert het bestuur dat veel mensen het een sympathieke en onderscheidende activiteit vinden, maar het levert te weinig op. Het is een zure constatering.

Beleidsnota’s, partijprogramma’s van politieke partijen en visies van maatschappelijke organisaties staan bol van goede bedoelingen. Kringlooplandbouw, korte lijnen tussen producent en consument, marges verbeteren door de handel eruit te halen, streekproducten en noem maar op. De afzetcoöperatie De Proefschuur had die zaken goed voor elkaar. Producten van boeren, tuinders en fruittelers in Voorne-Putten, Hoekse Waard en Goeree-Overflakkee werden geleverd aan zeven supermarkten in de buurt.

Geteelde producten met meerwaarde

De praktijk is echter een stuk weerbarstiger dan de goede bedoelingen van politici en maatschappelijke groeperingen. Supermarkten hebben hun bedrijfsvoering zo efficiënt geregeld, dat niemand daar tegen kan concurreren. Dat kan alleen als je onderscheidend genoeg bent voor de consument. Daarom loopt de verkoop op de boerderij, op marktkramen of aan huis geleverd bij de consument best wel goed, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Geteelde producten zonder verder onderscheid verkopen in supermarkten is echter niet rendabel te maken voor telers. Politici en maatschappelijke organisaties mogen daar wel eens wat realistischer naar kijken.

Laatste reacties

  • trekker123

    Dat heet "economy of scale". Je mag bij de supermarkten leveren voor de prijs waarvoor ze het elders ook in kunnen kopen waardoor je pas met de vermarkting wat gaat verdienen als je dat minstens zo efficiënt kunt organiseren als de gevestigde groep van leveranciers met tientallen jaren ervaring en een goed opgezet netwerk.

  • agratax(1)

    @trekker. Hier komt bij dat naast kwaliteit het product ook net als het equivalent behandeld moet zijn, gewassen, in zakjes of folie verpakt etc. Hiermee is je boeren product verworden tot een grondstof zonder bewerking en voor de supermarkt onacceptabel. Zij mogen geen stof of i.d. in de winkel rond zweven. Dus het incasseren van een deel van de keten gelden door de boer is een droom van onze Linkse rakkers en andere Haagse idealisten. Dromen zijn doorgaans bedrog.

Of registreer je om te kunnen reageren.