Boerenblog

4 reacties

‘Les van corona: kritisch kijken naar de globalisering’

Soms moet iets ergs gebeuren om te waarderen wat je al jaren hebt. Hopelijk opent de coronacrisis de ogen. Zoals over globalisering en een herwaardering van de boer.

Dat de coronacrisis grote impact zal hebben op de samenleving en grote schade zal toebrengen op vele bedrijven, zal duidelijk zijn.

Wat te denken aan al die bloemen die vernietigd worden. Telers die hun producten niet tijdig geoogst krijgen, omdat er te weinig personeel is. Exportbelemmeringen die vraag en aanbod helemaal uit balans halen. Waardoor vaak een veel te lage prijs voor deze producten wordt betaald.

Faillissement of strop door corona

De economische schade waar sommige bedrijven mee te maken krijgen, zal voor hen onomkeerbaar zijn (faillissement). Andere bedrijven krijgen financieel een fikse aderlating.

Vrije fritesaardappelen omlaag, huisverkoop omhoog

Voor ons zijn de vrije fritesaardappelen in enkele weken tijd zowat 10 cent per kilo in prijs gezakt (of wel 65%). Daar tegenover staat dat de huisverkoop van aardappelen opeens met 200% gestegen is.

Helaas is de huisverkoop maar een kleine pijler onder ons bedrijf en maakt de huisverkoop het verlies bij de fritesaardappelen niet goed.

Ook bij collega’s hoor ik dat de huisverkoop super loopt

Ook bij collega’s hoor ik dat de huisverkoop super loopt. Hopelijk blijft de consument de weg naar de boer en tuinder ook in de toekomst vinden.

De politiek zal zeker door de coronacrisis worden beïnvloed. Hoe moeten we hier in de toekomst mee omgaan?

Is het wel verstandig dat bijna iedereen van het ene naar het andere werelddeel vliegt om iets af te strepen op zijn bucket list? Bij fokvee stellen ze hoge quarantaine-eisen als ze van het ene werelddeel naar een ander werelddeel gaan. Misschien moeten ze dit ook bij mensen verplichten (thuisquarantaine) indien ze naar risico-werelddelen gaan.

Schone lucht nu boven China en Italië

Het is wel mooi om te zien hoe schoon de lucht boven China en Italië is door deze crisis. Blijkbaar is de invloed van industrie en verkeer vele malen groter dan eerder werd gedacht. Ook hier zal de politiek zich nog over moeten verantwoorden.

Adjiedj Bakas, trendwatcher des vaderlands, verkondigde zaterdag 21 maart in De Telegraaf dat boeren en tuinders door de overheid en milieuactivisten schandalig zijn behandeld. Nu merken ze pas hoe waardevol deze boeren en tuinders voor het vaderland zijn.

Een les van de coronacrisis is dan ook dat we nog maar eens goed moeten kijken naar de globalisering. In een tijd van een (wereld)crisis gaat ieder land blijkbaar toch voor zijn eigen bevolking. We moeten beschermen wat we echt nodig hebben.

Ook het feit dat vele bedrijven zo weinig financiële buffer hebben opgebouwd dat ze al na enkele weken al op omvallen staan, is een groot punt van aandacht voor de politiek. Bedrijven moeten zelf een financiële buffer (reserveringsruimte) kunnen opbouwen, zodat ze een crisis of een andere calamiteit makkelijker kunnen doorstaan.

Soms moet er iets ergs gebeuren om te waarderen wat je al jaren hebt.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Tinus1

  Goed stuk. Maar nog sterker : slacht en gebruiksvee kan niet eens de grens over zonder dat er een (dieren)dokter bij staat om ze te controleren. Eigenlijk ongekend dat dat hij mensen zo makkelijk ging...... of zijn we dadelijk snel alles vergeten en is het ... gaat.

 • agratax(1)

  De wereldhandel voor voedsel (landbouwproducten) is iets wat we niet moeten willen ten koste van enkele % minder uitgaven in de Super. Voor medische artikelen en medicijnen blijkt nu het probleem vrijhandel nog ernstiger te zijn. Zelfs de industrie die niets met eten of gezondheid te maken hebben zich door de vrije wereldhandel in de problemen gebracht. Goedkoop inkopen van onderdelen en nu niet kunnen produceren omdat de onderdelen voorziening op zijn gat zit. Dit geldt zelfs voor medische apparatuur. Wat een miskleun van onze leiders van de afgelopen 50 jaar.

 • trekker123

  De mensheid leert langzaam en is kort van geheugen. Een ieder zit op het puntje van zijn stoel om straks weer gewoon verder te gaan waar we gebleven waren. En nog meer dan ooit zal straks de goedkoopste mogen leveren, want die diepe zakken die we zogenaamd als Nederlanders hebben, en niet alleen in Nederland, zijn gauw leeg!

 • ENDE902

  Ik heb niet de ilussie, dat na het intrekken van de maatregelen met betrekking tot corona de global-village-mentaliteit verlaten zal worden en weer gewoon terugkeert.

Of registreer je om te kunnen reageren.