Commentaar

5 reacties

‘Gezocht: verdienmodel in akkerbouw’

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) bespreekt volgende week de toekomstvisie met de leden. Het uitgangspunt is dat boeren een inkomen uit de markt kunnen halen met duurzaam geproduceerd voedsel.

De overheid moet zorgen voor een eerlijke handel. Importproducten mogen niet de prijs drukken van Europese producten, die door strengere eisen vaak een hogere kostprijs hebben. Er moet een gelijk speelveld zijn, ook binnen de EU voor alle lidstaten. En de prijzen die boeren ontvangen moeten omhoog, vindt de vakbond.

Hoe zorg je voor hogere prijs voor boer?

De NAV wil een integrale aanpak vanuit een realistische visie, zegt voorzitter Teun de Jong in een interview. Dat is mooi gezegd, en daar kun je het maar moeilijk mee oneens zijn. Maar hoe zorg je voor een hogere prijs voor de boer? Het geld wordt namelijk in de hele keten verdiend en niet alleen op het akkerbouwbedrijf.

En de voedingsmiddelenketen zit bijzonder complex in elkaar. Hoe krijg je de keten zo georganiseerd dat de consument meer betaalt voor gezond en duurzaam geteeld voedsel, en dat de boer daar een eerlijker deel van krijgt?

Verdienmodel ontbreekt vaak in plannen

De Jong signaleert terecht dat zo’n verdienmodel vaak ontbreekt in alle plannen en ideeën die politiek en maatschappelijke organisaties over de landbouw uitstorten. Jammer dat ook in de NAV-visie dat verdienmodel voor de akkerbouwketen ontbreekt.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als de boer meer moet vangen om de extra kosten te dekken, betekent dit eenvoudig een hogere prijs voor verwerker en retail. Moet kunnen zouden we als boer zeggen, maar onze inkomens buiten de landbouw, die gestoeld zijn op Inflatie correctie laten dit niet toe. Duurdere voeding betekent, stijgende arbeidskosten en daarmee concurrentie problemen voor industrie en dienstverlening etc. Tot nu toe heeft het goedkope eten de inflatie beteugeld en gezorgd voor extra omzet in luxe consumptie artikelen, nodig voor economie en werkgelegenheid. De arbeidsinkomsten in deze van de retail en dienstverlening (gezondheidszorg, etc.) zijn in veel gevallen ook al tot het minimum gedaald, als ware het landbouw en voedselindustrie (arbeidsmigranten). Ik durf te zeggen, dat onze Economie verziekt is en dat de geleerden het steeds weer proberen te genezen via landbouw en "onder HBO geschoolde" arbeid.

 • trekker123

  Zolang de consumentenprogramma's nog wedstrijdjes houden welke supermarkt de fictieve doorsnee boodschappenmand het goedkoopste vult hoef je geen illusies te hebben. Concurrentie uit het buitenland nog niet meegerekend...

 • Noordam2

  Het is heel simpel, de supers shoppen op de wereldmarkt, dus wij produceren op diezelfde markt. Carola wil dat wij meer vangen maar importeert zelf heel hypocriet uit de Ukraine en Brazilië enz. Dus beste collega’s zorg dat je kostprijs laag genoeg is Of ga anders wat anders doen!

 • agratax(1)

  @Noordam2. Je conclusie is helder, maar er is nog een oplossing nl. Haal voedsel uit de Vrije Wereld Markt afspraken en breng die onder in lokale markten, waarbij de plaatselijke bv. Europese kosten en eisen de norm zijn en sluit de grens voor vrijverkeer van buitenaf. Zoals de steun aan de landbouw nu verkocht wordt is om te huilen, de prijscompensatie wordt verkocht als Inkomenssteun voor de landbouw en daar zal, volgens velen, de boer extra werk voor moeten doen of we gaan het besteden aan Herinrichting van het buitengebied t.b.v. milieu en burgers. Hoe smerig kun je zijn als politiek en journalistiek om deze prijscompensatie als inkomenssteun te zien als ware het een bonus op je (nooit verdiende) salaris.

 • aardappelboer

  In ieder geval de oneerlijke handel met het buitenland tegengaan, er wordt nu hier produkten geimporteerd die onder hele andere omstandigheden geteeld zijn als waar wij aan moeten voldoen, dus al die handelsverdragen scherp tegen het licht houden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.