Boerenblog

1 reactie

‘Geld over de balk smijten’

Geen koude sanering van de landbouw, maar liever warme ondersteuning. Liever innovatie, goed onderwijs en betere communicatie dan ‘zoveel geld uitgeven om onze mooie sector op deze manier af te breken’.

Nederland staat wereldwijd al jaren bekend om het hoge niveau waarop de landbouw produceert. Zowel op het gebied van kennis, scholing als productiviteit. Jarenlang onderzoek, ontwikkeling, innovatie én hard werken hebben hiervoor gezorgd. Ook de overheid heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd, onder meer door veel financiële ondersteuning.

Heel jammer is het om te zien hoe dit alles de laatste jaren verandert. Door bezuinigingen is het agrarisch onderwijs in de regio bijna verdwenen, op een enkele middelbare en hogere agrarische school na. Uitzondering hierop is gelukkig nog wel Wageningen Universiteit, met studenten uit de hele wereld.

Echter, het praktijkonderwijs dat de basis voor de nieuwe agrariër hoort te zijn, is bijna verdwenen.

Deze onderzoeken worden tegenwoordig meestal betaald door bedrijven die belang hebben bij de resultaten

‘Onafhankelijk’ onderzoek kan heel partijdig worden

Een ander voorbeeld is onafhankelijk onderzoek. In het verleden gebeurde onderzoek vaak in opdracht van de overheid. De praktijk kon aangeven waar onderzoek naar gedaan moest worden. Gefinancierd door de sector en de overheid werd onafhankelijk onderzoek gedaan en de uitslagen waren volledig beschikbaar voor eenieder die daar belangstelling voor had.

Vandaag de dag wordt er gelukkig nog steeds veel onderzoek gedaan. Deze onderzoeken worden tegenwoordig meestal betaald door bedrijven die belang hebben bij de resultaten. De onderzoeken worden nog steeds op een onafhankelijke manier gedaan, alleen is de uitslag van deze nu van de opdrachtgever. Deze opdrachtgever bepaalt welk deel van het onderzoek hij wil delen. Hierdoor kan het onafhankelijke onderzoek ineens heel partijdig worden.

‘Jammer dat overheid nu landbouw wil saneren’

Het is heel jammer om te zien dat dezelfde overheid die mee heeft geholpen de agrarische sector te laten groeien tot het niveau dat we nu bereikt hebben, er nu bakken met geld tegenaan wil gooien om de landbouw te saneren.

Stikstof reduceren

Deze week was te lezen dat het kabinet ruim een half miljard euro beschikbaar stelt om stikstof te reduceren. € 172 miljoen voor verduurzaming en maar liefst € 350 miljoen voor opkopen van stoppende veehouders.

Het is toch niet te geloven dat zoveel geld word uitgegeven om onze mooie sector zo af te breken

Het is toch niet te geloven dat er zoveel geld word uitgegeven om onze mooie sector op deze manier af te breken.

Volgens mij is er een veel betere oplossing. Als de overheid deze € 350 miljoen ook in innovatie en verduurzaming van de sector steekt, kunnen we aan de rest van de wereld laten zien dat we onze reputatie waard zijn en op deze manier voorop kunnen blijven lopen als Nederland-landbouwland.

Alleen zó is de sector nog te behoeden voor de koude sanering

Een deel van dat geld dient uiteraard te worden gestoken in gedegen onderzoek én in communicatie over de vermeende, oneigenlijke stikstofimpasse van de landbouw. Alleen zó kan de sector nog gered worden van de koude sanering. Al begint die redding op zich zelf inmiddels al aardig warm te worden.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Eén reactie

  • Piet p

    Het is zeker nog steeds een rijk land als we ons dit kunnen permitteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.