Commentaar

‘Hoeveel gaan de aardappelcontracten omhoog?’

LTO trekt aan aan de bel. Ze wil de kostenstijging door het wegvallen van het loofdodingsmiddel Reglone en kiemremmingsmiddel chloorprofam in de aardappelcontracten gecompenseerd zien.

Volgens LTO gaat het om € 30 extra per ton. Ook wil LTO dat de Europese Commissie vijf à tien jaar een minimale hoeveelheid residu toestaat voor chloorprofam. Kristalletjes daarvan zijn namelijk niet meteen uit bewaarschuren en kisten verdwenen.

Telers op hun beurt moeten volgens LTO een reinigingsprotocol uitvoeren.

Een terecht verzoek van LTO aan Brussel. Het alternatief, een directe nultolerantie voor chloorprofamresidu, zou kapitaalvernietiging zijn

Het is een terecht verzoek van LTO aan Brussel. Het alternatief, een directe nultolerantie voor chloorprofamresidu, zou een grote kapitaalvernietiging zijn. Terwijl nu door het verbod de hoeveelheid residu al omlaag duikt.

Contractclaim sluit niet aan op praktijk

Dan de claim om compensatie van de extra kosten in de contracten. Die sluit niet erg aan bij hoe het in contractenland toegaat. Algemeen gesproken geldt dat uiteindelijk de opbrengstprijs de kostenontwikkeling volgt. Anders houdt het verhaal een keer op. Maar nu, in januari 2020, zien we dat de Belgen de eerste contracten niet met € 30, maar met slechts € 6 per ton hebben verhoogd.

Testcase voor Aviko-contract

De ‘3 cent van LTO’ wordt wél een testcase voor het prijsindexcontract waarmee Aviko in 2019 op de markt kwam. Hierin wordt de kostprijsstijging (of-daling) meegenomen in de contractprijs. Dit contract was in 2019 een novum. De volle betekenis ervan gaan we nu zien.

Lees ook: LTO wil beter aardappelcontract door wegvallen middelen

Of registreer je om te kunnen reageren.