Commentaar

3 reacties

‘Chagrijnig om kiemremmer chloorprofam’

Kiemremmer chloorprofam mag per 8 oktober 2020 niet meer worden gebruikt in de aardappelbewaring. EU-voedselautoriteit Efsa heeft qua toxiciteit de lat hoger gelegd.

Het verbod door de Europese Commissie kwam uiteindelijk snel, maar ook weer niet als een donderslag bij heldere hemel. De aardappelsector – ook de individuele teler – is al volop aan het uitzoeken welke alternatieve kiemremmers voor chloorprofam in de plaats kunnen komen.

In de bewaring moet de kieming hoe dan ook onderdrukt worden. Dat gaat lukken. Het is jammer dat het gemakkelijke en goedkope chloorprofam verdwijnt, maar niet onoverkomelijk.

Het is jammer dat het gemakkelijke en goedkope chloorprofam verdwijnt, maar niet onoverkomelijk

Werkbare residulimiet gevraagd

Problematischer is de maximale residulimiet die voor chloorprofam gaat gelden. Waar nu de norm staat op 10 mg per kilo droge stof uit aardappelen, wordt die straks 0,01 mg. Dat is 1.000 keer minder. Het is geen risicogrens, maar de detectiegrens. Iedereen ziet dat de komende jaren geen enkele aardappel ‘schoon’ uit een bestaande schuur komt. Het laatste kristalletje chloorprofam heb je er niet zomaar uit. Ook in Brussel weten ze dat. Ga er daarom vanuit dat de Europese Commissie straks heus wel met een werkbare residulimiet komt.

Je vraagt je ondertussen wel af waarom de commissie eerst iedereen met een onwerkbare limiet de stuipen op het lijf moet jagen. Zo ga je wel snappen waarom boeren wel eens chagrijnig worden over wat er van overheidswege op hen afkomt.

Laatste reacties

  • Omen1234

    zo doen ze dat nu altijd.eerst de sector voor een onwerkbare situatie zetten. en dan de zaak half terug draaien, zodat wij boeren weer maar blij moeten zijn met weer een kosten verhoging. en het zal de laatste nog niet zijn helaas.

  • husky

    Dit jaar alle pootgoed als veevoer weg doen, dan heb je het jaar erop nog wel iets te zeggen, helaas is dat een utopie.

  • Henkie H

    Als boer moet je toch maar een sterk hart hebben. Ze walsen compleet over ons heen en we laten het nog gebeuren ook. Planet Proof ook zoiets. Ik snap echt collegaboeren niet. Massaal niet op in gaan!! Ik ben boer geworden om lekker in de buitenlucht bezig te zijn en om iets te verdienen niet o hele dagen op dat muffe kantoor te zitten. De echte boer heeft grote moeite met alle regels een deel ervan vertrekt daarom dus ook naar het buitenland. Over een poosje komt een groot deel vd grond in verkeerde handen bij belegers ed. Bij deze menen gaat het echt om de pingels en telt mens en natuur vaak niet mee. Komen politici nu van een andere planeet of uit de efteling!!

Of registreer je om te kunnen reageren.