Commentaar

1 reactie

‘Pootgoedfraude hard aanpakken’

Fraude is een dolksteek voor de pootaardappelsector. Want Nederlands pootgoed is gewild in de hele wereld vanwege de goede kwaliteit.

Als je het in de grond stopt, kun je erop vertrouwen dat je een beste oogst van je akkers haalt. Fraude legt een bom onder dit vertrouwen. Zoals afgelopen voorjaar, toen bleek dat handelsbedrijf Zeeland Trade en een pootgoedteler de verplichte certificering door de keuringsdienst NAK hadden omzeild. Het illegale pootgoed werd verkocht in België en deels weer uitgeplant in Nederland.

Terecht dat Kamerleden hier vragen over gaan stellen

Vervolgens gingen twee zaken fout. De NVWA liet het illegale pootgoed in Nederland uitgroeien tot consumptieaardappelen, waar het Belgische FAVV al het illegale pootgoed in België liet vernietigen. Het is verkeerd dat een grote pootgoedexporteur als Nederland kiest voor een softe aanpak van fraude.

Tegengestelde beoordeling

Het tweede punt is dat volgens de NAK nauwelijks is samengewerkt met de NVWA bij de aanpak van de fraude, terwijl de NVWA stelt dat wel adequaat is gehandeld. Dat de twee organisaties die bij uitstek de pootgoedkwaliteit moeten waarborgen dit zo tegengesteld beoordelen, is een slecht teken. Terecht dat Kamerleden hier vragen over gaan stellen. Nog beter is als de politiek zorgt dat de NAK in de nieuwe Plantgezondheidswet meer slagkracht krijgt. De NAK staat dicht bij de praktijk, en het is de kwaliteitsbewaker wel toevertrouwd fraude hard aan te pakken.

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Het is een grof schandaal dat het nodig blijkt te zijn dat er vragen over worden gesteld in de 2e kamer over 1 lullig akkefietje als dit. Ja, het is zeker wel een zeer ernstige zaak en er moet keihard tegen opgetreden worden. Maar het is toch schandalig dat 2 (semi) overheidsinstanties met een heel leger aan dik betaalde figuren dit samen niet tot ieders tevredenheid op kunnen lossen ? Iedereen doet maar wat, zonder na te denken wat ze nu eigenlijk doen. Waarom moet een nvwa zich hier uberhaupt mee bemoeien ? Laat de NAK gewoon zijn werk doen. Die moeten de middelen hebben om dergelijke fraudezaken tot ieders tevredenheid af te handelen. Dat kunnen ze heel goed volgens mij en daar hebben ze echt geen geflipte aid’ers voor nodig. Schandalig dat zoiets tot op 2e kamerniveau moet worden uitgevochten. De hele wereld is dol aan het draaien en in Den Haag gaan ze het hebben over een paar 100 ton aardappels.

Of registreer je om te kunnen reageren.