Commentaar

9 reacties

‘Neonicotinoïden blijken grote sluipmoordenaar’

Neonicotinoïden zouden alleen in bloeiende gewassen hun vernietigende werk doen onder nuttige insecten. Althans daar ging men tot voor kort van uit.

Tegenstanders grepen dit argument aan in hun verweer tegen een verbod op toepassing van de zogenoemde neonics in suikerbieten. Suikerbieten (schieters buiten beschouwing gelaten) bloeien niet en zouden bij toepassing van neonics dus ook geen schade doen aan de rondvliegende bijen en andere nuttige insecten.

Nieuw onderzoek wijst uit dat het argument niet opgaat. Ook in gewassen die niet bloeien, doen de middelen schade. Dat gaat inderdaad niet direct via nectar of stuifmeel, maar op een indirecte wijze via honingdauw, zo heeft onderzoek van Spaanse universiteiten met het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit uitgewezen.

Nuttige insecten gaan dood van honingdauw met gifresten

Honingdauw is een kleverige substantie die wordt uitgescheiden door luizen. Het vormt een voedingsbodem voor nuttige insecten, zoals sluipwespen en zweefvliegen. Laatstgenoemde insecten zijn natuurlijke vijanden van luizen en zijn dan ook belangrijke helpers in de strijd tegen deze planteneters en virusoverbrengers.

Volgens het onderzoek bevat honingdauw bij toepassing van neonicotinoïden zo veel gifresten dat sluipwespen en zweefvliegen er binnen enkele dagen aan doodgaan. Dat geldt met name bij het gebruik van thiamethoxan, maar ook bij imidacloprid. Dit onderzoek ondersteunt zodoende het verbod op neonicotinoïden in open teelten, dat Brussel vorig jaar instelde.

De landbouw krijgt deze chemische middelen niet meer terug. Er zijn nieuwe gewasbeschermingsmiddelen nodig, met een veel kleinere impact op natuur en milieu. De overheid kan daarbij helpen door de toelating van zogenoemde laagrisicomiddelen te vereenvoudigen.

Laatste reacties

 • meter

  Misschien dat er eens goed onderzoek kan plaats vinden naar bestrijding van de varroamijt in deze kwestie en hoe het toch komt dat we hier compleet onder de teken, tripsen, kevers, wespen, muggen en rupsen schieten ondanks het gebruik van allerlei middelen. Je wordt er zachtjes aan kotsmisselijk van dat deze zaak zo makkelijk in de schoenen van de landbouw wordt geschoven terwijl een ieder met een beetje verstand weet dat deze zaak veel gecompliceerder ligt. Daarnaast is het natuurlijk belachelijk dat u als chef markt akkerbouw agrariers aanspoort om dure middelen te gaan gebruiken waarvan in de praktijk niet eens duidelijk is of ze uberhaupt wel werken. Kunnen we onze tijd en centen alsjeblieft zinnig besteden.

 • Kaiser

  De luizen die honingdauw uitscheiden gaan niet dood door neonics. En de andere insecten die de honingdauw vervolgens nuttigen gaan wel dood door neonics. ????????

 • eenvoudige boer

  De geloofwaardigheid van dit onderzoek is inderdaad met gewoon boerenverstand ver te zoeken.

 • Jan-Zonderland

  Het werd weer tijd voor een vuurtje. Weinig te melden aan het mestfraude front en het kringloopgezeur schijnt ook wat te luwen en de milieuterroristen zijn even met vakantie. Dus googled de redaktie maar weer eens op neonocs en ziedaar, weer een prachtig anti boeren onderzoekje waar weer lekker mee te stoken valt. Enigr bronvermelding danwel wetenschappelijke gegevens , ach wie maalt daar om.

 • Hilhorst100

  Waarom geeft het blad boerderij steeds een podium aan onderzoeken van de linkse milieuratten, begin er een beetje moedeloos van te worden. Ik ga nog nadenken of ik zo wel abonne wil blijven

 • temmerman

  lekker insecticide geregeld spuiten dat is goed voor de nuttige insecten dan vooral als de bieten klein zijn. Dan spuit je 90 % niet op de biet.

 • Espresso

  @Jan-Zonderland; ‘vuurtje’ .... ik denk dat u de ernst van de situatie niet begrijpt. Niks anti boeren, we willen veilige voedselproductie voor de toekomst, en dat zal zijn zonder deze vervelende middelen.

 • kleine boer

  De vlooienband de muggenstekkers/spray enz enz hoe staat het daarmee niks mee aan de hand zeker.....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.